El Govern ha aprovat l'informe de la Generalitat de Catalunya sobre la revisió de la demarcació i planta judicial de Catalunya.

query_builder   22 gener 2002 10:00

event_note Nota de premsa

El Govern ha aprovat l'informe de la Generalitat de Catalunya sobre la revisió de la demarcació i planta judicial de Catalunya.

El Govern acorda la revisió de la demarcació i la planta judicial de Catalunya.El Pacte d’Estat per a la millora de l’Administració de Justícia reconeix, entre altres coses, la necessitat de modificar la Llei de Demarcació i Planta Judicial, en el sentit d’adaptar els partits judicials a les necessitats reals dels territoris que, en el cas de Catalunya, implica la incorporació de l’organització territorial que li és pròpia, és a dir, la divisió comarcal.Entre les seves directrius, el Pacte estableix com a un dels objectius prioritaris la necessitat de millorar l’Administració de Justícia fent-la més propera al ciutadà, la qual cosa comporta incorporar un nou concepte: la justícia de proximitat.El Govern català entén que la coincidència entre comarca i partit judicial és un dels elements que pot ajudar a aconseguir un fàcil accés dels ciutadans a la justícia. Aquest fet, juntament amb l’adopció de criteris d’organització racional i amb les característiques històriques, poblacionals i de comunicacions dels territoris, fan que sigui necessari un nou mapa judicial en el qual no sempre coincideixin els partits judicials amb la divisió comarcal. En l’elaboració de la proposta d’aquest nou mapa judicial, el Govern ha tingut present, en els casos que correspon, les reivindicacions comarcals centrades en la pròpia tradició secular en el camp de l’Administració de justícia i en la conveniència de recuperar uns òrgans judicials que ja havien existit en la seva demarcació. La revisió que ara es proposa permetrà que, respectant sempre els requisits mínims que exigeix una organització racional i eficient de l’Administració de justícia, aquestes demarcacions s’ajustin a les divisions territorials amb les quals la població se sent més identificada per raons històriques, i en virtut de les seves actuals relacions econòmiques, socials i polítiques. Així seran un instrument adient per aconseguir una presència de l’Administració de justícia propera al ciutadà. El Govern acorda:- La creació de 5 nous partits judicials a LleidaCOMARCASEULes GarriguesBorges BlanquesEl Pla d’UrgellMollerussaL’UrgellTàrregaEl Pallars SobiràSortL’Alta RibagorçaPont de Suert- La creació de 2 nous partits judicials a TarragonaCOMARCASEULa Conca de BarberàMontblancRibera d’EbreMóra d’Ebre- La creació d’1 nou partit judicial a GironaCOMARCASEUEl Pla de l’EstanyBanyolesEl nombre de partits judicials a Catalunya passa de 49 a 57 i es fa possible que totes les comarques de Catalunya tinguin el seu propi partit judicial.