El Fòrum ofereix 4.500 peces artesanals elaborades per interns de les presons catalanes-

Més de 3.000 presos d'impliquen en el Fòrum 2004

query_builder   7 juny 2004 16:29

event_note Nota de premsa

El Fòrum ofereix 4.500 peces artesanals elaborades per interns de les presons catalanes-

Més de 3.000 presos d'impliquen en el Fòrum 2004

El Fòrum 2004 ha posat a la venda uns 4.500 productes elaborats pels interns dels centres penitenciaris catalans, en una iniciativa en la que s’han implicat més de 3.000 reclusos per difrondre els valors d’aquest esdeveniment.

El Fòrum Barcelona 2004 i la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia col·laboren des de setembre del 2003 per acostar els valors d’aquest esdeveniment mundial als centres penitenciaris de Catalunya.

La iniciativa, que va sorgir del mateix col·lectiu d’interns, es va plasmar el passat 28 de novembre en un conveni de col·laboració entre les dues institucions.

La participació del col·lectiu d’interns en el Fòrum es concreta en l’elaboració de productes artesanals que es distribueixen en els mercats de comerç just i en la creació de diverses places Fòrum en els centres penitenciaris de Catalunya.

Un total de 4.450 peces artesanals elaborades per interns de les presons catalanes s’han posat a la venda al Fòrum de les Cultures 2004. La meitat dels beneficis d’aquestes vendes aniran destinats als propis autors de les obres i l’altra meitat s’invertirà en la compra de nous materials per renovar els tallers artesanals dels centres penitenciaris.

Aquesta és una de les moltes activitats lúdicoculturals que es desenvolupen aquest any als centres penitenciaris catalans, que enguany també commemoren l’Any Dalí.

Més de 3.000 interns de les presons catalanes s’han implicat, directament o indirectament, en el Fòrum de les Cultures i han elaborat gairebé 4.500 obres artesanals que s’han posat a la venda a tres botigues del Fòrum: Sons i Jocs, Terra de Foc i Fusta i Cistelleria, les tres ubicades a la zona del Port Olímpic.

Els productes dels interns reuneixen dos dels requisits fonamentals de l’esperit del Fòrum: estan fets amb material reciclable i tots tenen un component de sostenibilitat.

El "Fòrum de dins" i el programa "Dins-fora"

Les places Fòrum, anomenades també Fòrum de dins, estan ubicades dins dels centres penitenciaris i pretenen emular la gran plaça Fòrum del recinte oficial.

Els diversos Fòrum de dins acullen alguns espectacles previstos en la gran Plaça Fòrum de Barcelona, així com exposicions vinculades als diferents eixos temàtics del Fòrum 2004: la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i les condicions de pau.

El programa Dins-fora estableix una connexió entre els centres penitenciaris i el Fòrum mitjançant l’intercanvi d’activitats. De fora a dins són aquelles activitats organitzades al Fòrum i que es traslladen a l’interior dels centres penitenciaris. Per contra, les activitats de dins a fora es deriven de la dinàmica Fòrum a l’interior dels centres penitenciaris i es traslladen a l’exterior.

El "Fòrum de dins" en xifres

Més de 3.000 interns participen en les activitats del Fòrum als centres penitenciaris: 500 al Fòrum de dins, 340 als tallers d’arts plàstiques, 1.860 a les activitats educatives i 300 als tallers productius.

Tot i això, l’objectiu és que els valors que el Fòrum 2004 impulsa arribin als 7.000 interns dels diversos centres penitenciaris que hi participen: Centre Penitenciari de Tarragona, Centre Penitenciari de Girona, Centre Penitenciari Brians, Centre Penitenciari Quatre Camins, Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona i Centre Penitenciari de Dones de Barcelona.

Les obres dels interns

Els reclusos participen en els 17 tallers artesanals dels diferents centres penitenciaris que produeixen objectes que es distribueixen en les botigues del Fòrum. Són objectes de bijuteria, jocs de taula, objectes utilitaris, elements decoratius, ceràmica, escultura i pintura. L’exposició i venda dels productes és responsabilitat dels diversos operadors del mercat i les gestions de venda es faran a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), entitat que té assignada la gestió integral de les polítiques de formació professional, treball i inserció sòciolaboral dels interns dels centres penitenciaris catalans.

El CIRE participa a través dels diversos tallers productius que elaboren productes made in Fòrum i és el llicenciatari de les bosses i motxilles de la marca Fòrum que es distribueixen a les botigues de productes del recinte oficial de l’esdeveniment.

Espais creatius

A les botigues dedicades a l’artesania hi ha un espai de creació en què es duen a terme mostres de tècniques artesanals. En aquest espai hi ha una mostra dels tallers que es fan als centres penitenciaris amb la participació de monitors i interns.

Destaca especialment el taller de productes de cartró pedra on s’ensenya aquesta tècnica i es fa a la vista del públic. Aquests espais de creació es poden trobar a les botigues Comerç Just, Sons i Música, Terra i Foc, Paper Fusta i Cistelleria, Reciclats i Teixits al Vent.

La sensibilització dels interns

Els centres penitenciaris realitzen diferents intervencions educatives amb la intenció que els interns coneguin diferents sensibilitats per establir pràctiques comunes i constructives a partir d’orígens o procedències diverses. L’objectiu d’aquestes intervencions educatives és aportar als interns els elements perquè comprenguin millor les complexitats i les contradiccions de la societat actual i que així construeixin unes relacions basades en la valoració i reconeixement mutu de les tradicions i les creences de cadascú. El conveni signat entre el Fòrum 2004 i la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil és el resultat de la coincidència entres els valors d’aquestes intervencions educatives i els eixos temàtics del Fòrum.

 

 

 

 

 

 

 avís legal  sobre el web