Cinc-centes pimes xineses anuncien a la consellera Núria de Gispert el seu interès a establir intercanvis comercials amb Catalunya

query_builder   26 novembre 2002 11:06

event_note Nota de premsa

Cinc-centes pimes xineses anuncien a la consellera Núria de Gispert el seu interès a establir intercanvis comercials amb Catalunya

Una associació formada per mig miler de petites i mitjanes empreses de la Xina han demanat a la consellera de Justícia i Interior, Núria de Gispert, que transmeti al Govern català la seva intenció d’establir intercanvis comercials amb Catalunya. La demanda s’ha produït durant el viatge que la consellera, en nom del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, fa aquests dies a la Xina per tal de donar a conèixer en aquest país asiàtic els Quatre Motors d’Europa (Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Rhône-Alps).

La China International Co-operation Promoting Council for Small and Médium Entreprises està integrada per unes cinc-centes petites i mitjanes empreses de diversos sectors, com ara la indústria tèxtil, les joguines, els regals i la decoració. Representants d’aquesta han assistit als seminaris que s’han organitzat a Pequin amb motiu de la primera sortida a l’exterior d’Europa dels Quatre Motors, i han mostrat a la consellera De Gispert el seu interès a treballar amb Catalunya.

Els canvis que s’estan produint a la República Popular Xina han motivat que la presentació dels Quatre Motors d’Europa hagi aixecat una gran expectació entre els empresaris xinesos. Precisament, la consellera de Justícia i Interior de la Generalitat de Catalunya va pronunciar davant dos-cents empresaris asiàtics una conferència sobre la importància que tenen les petites i mitjanes empreses a l’hora de crear sinèrgies que impulsen les economies a evolucionar, desenvolupar-se i ser dinàmiques.

Així mateix, durant el seu discurs, la consellera De Gispert va destacar que des de fa molts anys el Govern català porta a terme una política específica d’atenció al continent asiàtic, la qual cosa ha comportat que el 55% de les inversions asiàtiques a l’Estat espanyol tinguin lloc a Catalunya. No obstant això, la consellera va considerar que iniciatives com la Casa d’Àsia (creada fa justament un any a Barcelona) o el Fòrum 2004 (on ja està confirmada una presència de la República Popular Xina molt important), han de permetre quintuplicar (del 2% actual al 10%) en els pròxims 10 anys la inversió espanyola en el conjunt del continent asiàtic.

Durant el seu viatge oficial a Pequin, la consellera de Justícia i Interior s’ha entrevistat amb el ministre d’Afers Exteriors de la Xina, Tang Jiaxuan, i amb l’alcalde de Pequin, Liu Qui, entre altres personalitats. Així mateix, Núria de Gispert s’ha entrevistat avui amb els integrants del Casal català a Hong Kong (que ja és el número 104 dels que hi ha a tot el món).

Abans d’arribar a la Xina, la consellera va visitar la Ciutat de la Justícia de Tòquio, al Japó. La construcció de la futura Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet ha motivat aquesta visita, per tal de conèixer com han solucionat les autoritats japoneses els problemes d’espai que sorgeixen a l’hora de materialitzar un projecte tan ambiciós.

Barcelona, 25 de novembre de 2002