Catalunya està preparada per a l'entrada en vigor del Reglament de responsabilitat penal del menor

Així ho constata la primera jornada tècnica de Justícia Juvenil celebrada avui al Centre d'Estudis

query_builder   16 desembre 2004 18:00

event_note Nota de premsa

Catalunya està preparada per a l'entrada en vigor del Reglament de responsabilitat penal del menor

Així ho constata la primera jornada tècnica de Justícia Juvenil celebrada avui al Centre d'Estudis

Els diversos professionals de justícia juvenil que operen a Catalunya es veuen plenament preparats per afrontar el repte que suposa l’entrada en vigor, el proper 1 de març de 2005, del Reglament de responsabilitat penal del menor. El Reglament, aprovat el passat 30 de juliol, implementa i desenvolupa la Llei orgànica 5/2000 de responsabilitat penal del menor

A aquesta conclusió han arribat els diversos experts en justícia juvenil que treballen a Catalunya (magistrats, jutges, fiscalia de menors, policia i professionals de la Direcció General de Justícia Juvenil del Departament de Justícia) en la I Jornada Tècnica de Justícia Juvenil que s’ha celebrat avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Tot i això, els experts consideren necessari realitzar un esforç d’actualització normativa i coordinació entre totes les parts implicades.

En la I Jornada Tècnica de Justícia Juvenil s’ha treballat al voltant de les quatre grans àrees d’intervenció d’aquests professionals: l’assessorament tècnic en el moment de l’audiència del menor, les novetats del nou reglament en la mediació del menor, els incompliments i els criteris d’actuació en els centres de medi obert i la nova regulació dels permisos en els centres educatius d’internament.

El Reglament ordena diversos aspectes de la Llei orgànica 5/2000 de responsabilitat penal del menor com l’assessorament tècnic dels jutges, l’activitat policial, l’execució de mesures en els centres de medi obert i els centres educatius d’internament, així com el règim disciplinari d’aquests centres.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha estat l’encarregat de tancar aquesta primera Jornada Tècnica en la qual també ha intervingut el director general de Justícia Juvenil, Josep Font, el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau, i el vocal del Consell General del Poder Judicial, Félix Pantoja.

També hi han intervingut: el magistrat de menors de Lleida, Jesús M. del Cacho; el magistrat de menors de Girona, Jordi Carrera; el magistrat del Jutjat de Menors núm. 4 de Barcelona, Ramón Mariñosa; el magistrat de menors de Tarragona, Antonio López; el fiscal coordinador de menors de Barcelona, Juan José Márquez; el director del Centre Educatiu Residència Folch i Torres, Rafael Béjar; el director del Centre Educatiu El Segre, Francisco Blasco; la coordinadora de Medi Obert de Lleida, Montserrat Burguès; la coordinadora de Medi Obert a Girona, Ivonne Roca; el coordinador de Medi Obert de Tarragona, Salvador Miquel; el coordinador de Medi Obert de Barcelona Zona 3, Joan Anton Chaparro; el responsable de Programes de Servei de Mediació i Assessorament Tècnic de la Direcció General de Justícia Juvenil, José Dapena, i la cap de servei de Mediació i Assessorament Tècnic, Montserrat Cima.