Barcelona acollirà el primer Simposi Internacional de Medicina Forense dedicat a les armes de foc i els explosius

Organitzat per l'Institut de Medicina Legal de Catalunya que depèn del Departament de Justícia

query_builder   28 setembre 2004 14:44

event_note Nota de premsa

Barcelona acollirà el primer Simposi Internacional de Medicina Forense dedicat a les armes de foc i els explosius

Organitzat per l'Institut de Medicina Legal de Catalunya que depèn del Departament de Justícia

Barcelona serà l’escenari el 26 de novembre del primer Simposi Internacional de medicina legal dedicat a les armes de foc i els explosius i que, per primera vegada a l’Estat espanyol, reunirà a experts mundials en la matèria.

L’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), que depèn del Departament de Justícia, ha organitzat el primer Simposi Internacional de Patologia Forense dedicat a les Armes de Foc i Explosius que, per primera vegada, reunirà a l’Estat espanyol a destacades figures en la matèria, com el professor nord-americà Vicent Dimaio.

Durant aquest Simposi, que es celebrarà el 26 de novembre al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, s’analitzaran les últimes tècniques forenses d’anàlisi de ferides per armes de foc i explosius.

L’atenció es centrarà en l’avenç espectacular que ha experimentat la patologia forense en explosius, fins ara una temàtica poc desenvolupada en el camp de la medicina legal. 

Pocs són els congressos i simposis organitzats arreu del món per actualitzar i posar en comú els avenços en aquest camp i en la majoria dels casos els especialistes han de recórrer a la bibliografia en la matèria.

Morts per armes de foc

Del total de 4.188 autòpsies practicades l’any passat pels forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, 74 van ser tipificades com a homicidis i d’elles 22 van ser causades per armes de foc.

BCN Ciutat: 28 morts per homicidi (20 homes i 8 dones): 13 per arma blanca, 9 per arma de foc i 6 per altres tipus.

BCN comarques: 14 morts per homicidi (10 homes i 4 dones): 6 per arma blanca, 5 per arma de foc i 3 per altres tipus.

Girona: 21 morts per homicidi (15 homes i 6 dones): 8 per arma blanca; 4 per arma de foc i 9 per altres tipus.

Lleida: 5 morts per homicidi (3 homes i 2 dones): 2 per arma blanca; 2 per arma de foc, i 1 per altres tipus.

Tarragona: 4 morts per homicidi, totes elles d’homes: 1 per arma blanca, cap per arma de foc i 3 per altres mètodes.

Terres de l’Ebre: 2 morts per homicidi (homes) i les dues causades per armes de foc.

Les lesiones per armes de foc es defineixen com el conjunt d’alteracions produïdes en l’organisme per l’efecte dels elements que integren el tret de les armes de foc, instruments destinats a llençar violentament certs projectils aprofitant la força expansiva dels gasos que es produeixen en el seu interior, normalment per deflagració.

Aquests projectils tenen una gran energia cinètica per la qual cosa abasten llargues distàncies amb gran capacitat de penetració

El Simposi

L’IMLC ha estat el primer organisme a l’Estat espanyol en organitzar una trobada amb experts nacionals i mundials en la matèria per intercanviar idees i experiències en un camp tan dinàmic com les armes de foc i els explosius i els seus efectes en el cos humà.

Entre els ponents destaquen dos noms considerats com a veritables experts mundials en el tractament forense d’armes de foc, per una banda, i explosius, per l’altra.

En el camp de les armes de foc, destaca el doctor Vincent Dimaio, cap de l’Institut de Medicina Forense a San Antonio (Texas), i en matèria d’explosius es comptarà amb la participació de Ricardo Nashman, membre de l’Institut de Medicina Legal de Tel Aviv (Israel).

El Simposi, que inaugurarà el Conseller de Justícia, Josep M. Vallès, tractarà els següents temes:

- Balística. Estat actual dels nous sistemes de projectils, a càrrec de Joan Soler Capdevila, cap de la Unitat de Balística dels Mossos d’Esquadra.

- Actualització en explosius, a càrrec de Jaume Segarra i Carles Arco, de la unitat d’explosius de la policia autonòmica catalana.

- Fisiopatologia forense de les ferides mortals per armes de foc, a càrrec del professor Vincent Dimaio.

- Patologia forense de les ferides per arma de foc, a càrrec dels professors de Marie Lydie Y. i Pierre-Louis MD, de l’Institut de Medicina Legal del Districte de Columbia (EEUU).

- Patologia forense de les ferides per explosius, a càrrec del professor israelita Ricardo Nashman.

En l’organització del Simposi hi col•laboren el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, l’Associació Catalana de Metges Forenses, Agaur, Intur, Matachana i Abbot.