query_builder 6 abril 2004 13:00
event_note Nota de premsa
El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha avançat aquest migdia la decisió del govern de la Generalitat de constituir la Comissió Assessora de la Reforma de l’Autogovern. Aquest òrgan d’assessorament, format per experts en dret Constitucional i en Ciència Política, té com a funció assessorar el conseller de Relacions Institucionals i Participació, en relació a la reforma Estatutària i a la millora de l’Autogovern.
La Comissió estarà coordinada per Miquel Caminal i en formaran part Joaquim Ferret, Ferran Requejo, Xavier Arbós, Joan Subirats i Manuel Gerpe. A banda de Joan Saura, i en representació del govern català, també assistiran a les reunions de la Comissió, el director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, Carles Viver i Pi-Sunyer i el director del Gabinet Jurídic Central de la Generalitat, Jaume Galofré.
Segons el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, “hem decidit constituir formalment aquesta Comissió, després de les diferents reunions de treball que hem mantingut, i que ens han permès avançar en alguns dels aspectes que haurà de tenir en compte el nou Estatut de Catalunya”. Saura ha avançat els blocs en els que inicialment està treballant la Comissió Assessora i que són vuit: Símbols i Llengua, Unió Europea i Relacions Exteriors, Competències, Preàmbul, Institucions, Finançament, Administració de Justícia i Drets i Deures.
La Comissió Assessora té previst finalitzar els seus treballs, en una primera fase, a finals del pròxim mes de juny. Joan Saura ha explicat que “la feina que es realitzarà, des d’aquesta Comissió, permetrà al govern de la Generalitat fer les seves aportacions, en relació a la reforma estatutària, al Parlament de Catalunya”. Saura ha destacat que “el govern treballarà de forma paral•lela al Parlament de Catalunya, fent aportacions a la ponència parlamentària, però en cap cas, i vull que això quedi molt clar, elaborarem un text articulat, ja que aquesta feina correspon única i exclusivament a la Cambra Catalana”.
El conseller de Relacions Institucionals i Participació ha afirmat que “un dels objectius de la Comissió Assessora, entre d’altres, és buscar els mecanismes jurídics que permetin blindar el nou Estatut de Catalunya, és a dir, els mecanismes que garanteixin que el govern central no pugui recuperar, ni recórrer cap de les competències que reculli el nou Estatut”. Segons Saura, “es tracta d’evitar que passi com fins ara, que el govern de l’Estat ha aprofitat la definició genèrica d’algunes competències per arrabassar-les a Catalunya”.
El conseller ha assegurat, a més, que “l’Estatut ha de recollir els principis bàsics del Finançament, d’Organització Territorial i de la Llei Electoral”. En aquest sentit, Joan Saura ha explicat que el govern de la Generalitat fa seus “els cinc objectius que contemplava l’anterior Comissió d’Estudi per a l’Aprofundiment de l’Autogovern i que són: l’ampliació i activació de les competències de la Generalitat; el ple reconeixement dels principis d’autonomia territorial, plurinacional i plurilingüisme; institucionalització de la participació de la Generalitat a la Unió Europea i a les relacions internacionals; millora del funcionament de les institucions de la Generalitat; ampliació del reconeixement dels drets i deures dels catalans”.
El conseller de Relacions Institucionals i Participació ha dit que “apostem per una reforma de l’Estatut políticament i competencialment molt ambiciosa, però que no signifiqui una modificació prèvia de la Constitució”. Joan Saura ha explicat que “estem treballant amb l’objectiu d’aprofitar al màxim el potencial que ens dóna l’actual Constitució, sabent que el nivell del model d’Estat que volem necessitarà reformes constitucionals”. “És molt important” ha afegit Saura “que deixem enrera la idea de que l’Estatut serà bo si reformem molt la Constitució o que serà dolent si la reformem poc”.
El conseller ha explicat que el govern català farà servir dues vies per incrementar l’autogovern de Catalunya. Una, a través de la reforma de l’Estatut, i l’altra “la caixa B, on es reclamaran les reformes constitucionals”. Segons Joan Saura, “l’objectiu és aconseguir tot allò que volem amb la màxima ambició, de la forma més fàcil possible, curta i intel•ligent”.