- Amb aquesta contribució, l’executiu català se suma a l’esforç global per millorar la coordinació de la resposta humanitària sobre el terreny
- L’ajut al Fons Humanitari d’Ucraïna de l’ONU es canalitza a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
El Govern de Catalunya aporta 295.000 euros al Fons Humanitari d’Ucraïna (UHF, per les sigles en anglès) de les Nacions Unides per millorar la resposta a la crisi humanitària provocada per la guerra que afecta la població ucraïnesa, amb l’objectiu de salvar vides, alleujar el patiment i preservar la dignitat humana en un context de conflicte.
La contribució catalana se suma a l’esforç global per millorar la coordinació de la resposta humanitària i enfortir la localització de l’ajuda. L’any passat, prop de 600 organitzacions humanitàries, de les quals més de 430 eren locals, van intervenir per proporcionar assistència a Ucraïna, una tasca que es continuarà impulsant durant el 2025.
A través d’aquest finançament, que es farà efectiu el dia 30 de desembre, la Generalitat reitera el seu compromís amb la solidaritat internacional i el suport a la població ucraïnesa, més de mil dies després de l’esclat del conflicte armat. A través d’instruments com l’UHF, es contribueix a donar una resposta humanitària més eficaç i coordinada.
Resposta humanitària a la guerra d’Ucraïna
L’UHF, creat el 2019 per l’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA), és un mecanisme de finançament flexible i ràpid per afrontar emergències humanitàries a Ucraïna. Aquest fons permet a les agències de l’ONU i a les organitzacions no governamentals (ONG) nacionals i internacionals proporcionar assistència a les persones afectades pel conflicte, especialment en les zones d’accés més difícil. L’any 2023, l’UHF va rebre gairebé el 17% de les contribucions globals dels fons humanitaris de l'ONU, finançant les prioritats definides al Pla de Resposta Humanitària del país.
Arran de la crisi iniciada el febrer de 2022, el Govern de Catalunya va activar un procediment per seleccionar propostes d’intervenció per part d’entitats especialitzades en acció humanitària i d’emergència, per un import d'un milió d'euros. Aquestes actuacions van recaure en Acció Contra la Fam, CESAL, la Creu Roja i Farmamundi, les quals han treballat tant a Ucraïna com a països limítrofs.
També es va impulsar el suport directe a dos organismes multilaterals desplegats davant la crisi, per valor de 580.000 euros: l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i el Fons Central de Resposta a les Emergències de les Nacions Unides (CERF).