1. Aniran destinats a l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA)
  2. L’executiu ha demanat que bona part d’aquests recursos es destini a salvar vides i millorar les condicions de vida de la població palestina
EXT
Reunió d'Alt Nivell sobre Promeses de Contribucions del Fons Central de Resposta a Emergències (CERF) de l’ONU
{"name":"2025/01/02/09/32/80599182-4b55-406a-bbd1-30f53d5795c2.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":158558}


El Govern de Catalunya referma el seu compromís amb l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA, per les seves sigles en anglès) de l'ONU amb una nova aportació de 295.000 euros per al 2025.

Ho va anunciar des de l’assemblea general de Nova York la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà, durant la Reunió d'Alt Nivell sobre Promeses de Contribucions del Fons Central de Resposta a Emergències (CERF) de l’ONU. En aquesta trobada, donants d'arreu del món ―tant administracions públiques com actors privats― mobilitzen recursos financers per assegurar que el fons pugui donar resposta a les emergències humanitàries de l’any vinent.

La tasca de l’OCHA és imprescindible davant les creixents necessitats humanitàries i les múltiples crisis actuals, com les guerres a Ucraïna, Palestina, el Líban i Síria. El fons CERF és fonamental per alleujar el patiment dels qui més ho necessiten, proporcionant assistència vital en situacions d'emergència.

L'executiu català ha demanat que bona part dels 295.000 euros es destini a salvar vides i millorar les condicions de vida de la població palestina afectada pel conflicte en curs.

La contribució catalana a l’OCHA

Catalunya té un compromís infrangible amb el multilateralisme i el sistema de les Nacions Unides. Des del 2018, ha fet aportacions anuals a l'OCHA a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, de 250.000 euros el 2018; de 290.000 euros el 2019, el 2020, el 2021 i el 2022; i de 700.000 euros el 2023. A més, a través del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, el Govern destina el 10% del total del pressupost de cooperació a l’ajut humanitari.

El Govern col·labora amb organismes i fòrums multilaterals amb l’objectiu de contribuir a superar els reptes globals. Compromès amb un sistema multilateral que inclogui els governs més pròxims a la ciutadania en el disseny i la implementació de les polítiques, l’executiu té una llarga experiència a l’hora de cooperar amb agències de l'ONU.

Concretament, el CERF és un fons cistella integrat en l’OCHA que coordina l’acció humanitària a escala global i que rep recursos dels estats membres de l’ONU, d’autoritats regionals i de donants privats per donar resposta a crisis humanitàries.

El CERF es basa en donacions voluntàries d’administracions públiques i actors privats que es distribueixen periòdicament per garantir una resposta ràpida, flexible i basada en les persones afectades en les emergències humanitàries. El fons prioritza les respostes que impliquin reduir la pèrdua de vides, reforçant la resposta requerida durant els moments crítics i enfortint els elements clau de la resposta humanitària en crisis infrafinançades.

La contribució catalana al CERF és un exemple clar d’actuació en aliança entre múltiples actors que mobilitzen recursos financers amb la finalitat de donar suport a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i, en particular, als països en desenvolupament.