- “L’oli d’oliva verge extra és un aliment de gran valor i des del Departament d’Agricultura estem compromesos amb el sector i les 5 DOP per acompanyar-los i donar-los el protagonisme que mereixen, perquè són un producte essencial per a la nostra gastronomia”, ha exposat el conseller
- En el marc del Pla d’acció de l’oli d’oliva, Barcelona acollirà un nou mercat de l’oli nou el mes de novembre de 2025, i, alhora, s’està treballant per impulsar una nova formació especialitzada de mestre d’almàssera

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha anunciat que la segona edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra se celebraran el desembre de 2025 a les Borges Blanques. “El treball, l’estima per la terra i la constància han convertit les Borges Blanques en la capital de l’oli i serà la futura capital dels Premis Nacionals de l’Oli.” L’anunci, que s’ha fet en el marc de la fira de l’oli que té lloc aquest cap de setmana al municipi, també va acompanyat de la celebració del segon Fòrum d’Oliva Verge Extra a les Borges.
“Volem que aquests premis siguin una plataforma de promoció de l’excel·lència d’aquest producte a escala nacional i internacional. A més, ho volem fer cada any des d’un punt diferent del país, amb l’objectiu de donar veu al sector i les 5 DOP i visibilitzar la bona feina que duen a terme. Per aquest motiu, estem plenament convençuts que les Borges Blanques serà l’amfitrió perfecte per a aquesta segona edició. Amb aquesta seu per al 2025, posem al mapa el valor històric del municipi i de tota la xarxa que fa possible la producció a les Garrigues”, ha afegit el conseller després d’inaugurar l’Espai Oleoteca de la Fira.
Tant la Nit de l’Oli com el Fòrum són dues accions que formen part dels compromisos que va assumir el Departament d’Agricultura mitjançant el Pla d’acció de l’oli d’oliva 2024-2026 per donar suport al sector. Del Pla, que inclou un total de cinc eixos i vuit accions, destaca la creació de la primera guia dels millors olis d’oliva verge extra de Catalunya, que es presentarà el proper 3 de març al Palau de Pedralbes. La guia inclourà els olis que van obtenir les millors puntuacions en el marc de la primera edició dels premis que van tenir lloc a la Fatarella, el 13 de desembre de 2024.
A més, Barcelona acollirà el mes de novembre un nou mercat de l’oli nou, i, alhora, s’està treballant per impulsar una nova formació especialitzada de mestre d’almàssera.
“L’oli d’oliva verge extra és un aliment de gran valor i des del Departament d’Agricultura estem compromesos amb el sector i les 5 DOP per acompanyar-los i donar-los el protagonisme que mereixen, perquè són un producte essencial per a la nostra gastronomia. L’oli ens identifica com a territori perquè és cultura, paisatge, salut i benestar”, ha afegit el conseller Ordeig.
Suport al sector
Durant els darrers tres anys, s’han concedit un total de 8,6 milions d’euros al sector de l’oli en el marc dels ajuts a cooperatives. El 2023, en concret, es van atorgar aproximadament 372.000 euros més a projectes del sector en el marc dels ajuts de l’Estratègia alimentària de Catalunya.
En l’actual context de sequera, també s’han destinat 953.401,50 euros en ajuts a les almàsseres que produeixen i comercialitzen oli d’oliva. En paral·lel, per mitjà de la línia d’ajuts a les indústries agroalimentàries del Departament, des de 2014 fins a 2024 el sector ha rebut 5.956.029,90 euros en ajuts per a una inversió subvencionable de 27.543.162,77 euros. D’altra banda, s’han subvencionat un total de 23 expedients.