Solà destaca la necessitat d'incrementar la presència de les universitats catalanes a Europa

El conseller ho ha dit durant la presentació de les jornades de cooperació acadèmica i científica entre Catalunya i Finl

query_builder   22 gener 2004 00:00

event_note Nota de premsa

Solà destaca la necessitat d'incrementar la presència de les universitats catalanes a Europa

El conseller ho ha dit durant la presentació de les jornades de cooperació acadèmica i científica entre Catalunya i Finl

El conseller del DURSI, Carles Solà, ha manifestat avui la voluntat de potenciar la presència de Catalunya a escala europea en matèria acadèmica i científica. Per tal d’assolir aquest objectiu, Solà aposta per establir noves xarxes de cooperació i excel·lència que impliquin més mobilitat de tota la comunitat universitària i científica en el marc del nou espai europeu d’educació superior que s’està dibuixant. En aquest sentit, ha saludat com a molt positiva la iniciativa Erasmus Mundus.

El nou conseller del DURSI ha fet aquestes manifestacions durant la presentació d’unes jornades de cooperació científica i acadèmica entre Catalunya i Finlàndia, organitzades pel DURSI, que tenen lloc a Barcelona. L’objectiu de les jornades, a banda de compartir informació sobre la situació actual dels dos països en temes acadèmics i de recerca, és debatre projectes de col·laboració entre la Generalitat i les institucions fineses en aquests àmbits. Un dels actes d’avui ha consistit en la presentació per part del director general d’Educació i Cultura de la UE, Vitto Borrelli, del programa Erasmus Mundus, que pretén contribuir a la qualitat de l’ensenyament mitjançant la cooperació amb països tercers per al desenvolupament de màsters de la Unió Europea. La intenció del programa és convertir Europa en la zona més dinàmica del món en matèria de coneixement mitjançant la creació de postgraus comuns entre universitats d’estats membres de la UE per atraure estudiants que habitualment opten per destinacions diferents a l’hora d’aprofundir els seus estudis, principalment els Estats Units. El programa Erasmus Mundus entrarà en funcionament aquest mateix any i en la seva primera fase, que acabarà el 2008, es preveu la creació d’uns 90 màsters.

Les modalitats d’escoles de graduats de Catalunya i Finlàndia, les funcions de l’Acadèmia de Finlàndia (institució que promou la recerca) o les del CIMO (Center For International Mobility), així com la política lingüística de les universitats són temes que també es debatran en la resta de sessions d’aquestes jornades. Rolf Tarrach, director acadèmic de l’IGSOC, Josep Casanovas, degà de la facultat d’Informàtica de la UPC, i Jordi Matas, vicerector de Relacions Institucionals i Política Lingüística i secretari general de la UB, són alguns dels representants catalans que intervindran en les diferents taules rodones al llarg dels dos dies.