Segueix la implantació del projecte Microcom [Actualitzada]

query_builder   30 març 2004 11:00

event_note Nota de premsa

Segueix la implantació del projecte Microcom [Actualitzada]

Entrada en servei de nous centres de radiodifusió de TV3 i C33. Els centres s’ubiquen en municipis que, per la seva situació geogràfica, tenen menys facilitats per accedir a un servei de telecomunicacions bàsic

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya anuncia avui l’entrada en servei de nous centres de difusió de programes de TV3 i C33 arreu de Catalunya. Aquest desplegament dels serveis de radiodifusió forma part del gruix d’accions previstes dins del Projecte Microcom, que té com a principal objectiu l’ampliació de la cobertura de serveis bàsics de telecomunicacions (TV3, C33, telefonia mòbil i accés ràpid a Internet) a aquelles zones que, per la seva ubicació geogràfica, tenen menys facilitats per accedir als serveis de telecomunicacions.

Un dels fets més remarcables d’aquest projecte ha estat la col•laboració estreta entre les diferents administracions de Catalunya, sense la qual no seria possible dur a terme una planificació acurada i acord amb les necessitats demogràfiques i orogràfiques del país, per sobre de criteris estrictament econòmics. Els Ajuntaments i els Consells Comarcals han cedit els terrenys per tal de poder situar-hi les infraestructures necessàries; les Diputacions de Lleida, Girona i Tarragona, juntament amb Televisió de Catalunya, han fet copioses inversions per tal de fer possible el projecte; finalment, la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a més de contribuir amb llur esforç inversor, han liderat, juntament amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el projecte.

En el cas particular del servei de televisió, el Projecte Microcom contempla actuacions en més de 80 punts del territori català, havent posat en marxa en les darreres setmanes el servei de difusió dels programes de TV3 i C33 als següents nous centres de Catalunya:

• Centre de La Bisbal del Penedès II, ubicat al municipi de la Bisbal del Penedès, comarca del Baix Penedès, que proporciona cobertura al nucli urbà d’aquest municipi, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 38 i 40 de la banda UHF respectivament.

• Centre de Sant Llop de Viabrea, ubicat al municipi de Riells i Viabrea, comarca de la Selva, que proporciona cobertura al nucli urbà de Viabrea, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 40 i 37 de la banda UHF respectivament.

• Centre de Sant Martí de Llémena, ubicat al municipi de Sant Martí de Llémena, comarca del Gironès, que proporciona cobertura al nucli urbà de Sant Martí de Llémena i Llorà, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 57 i 30 de la banda UHF respectivament.

Per altra banda, a les comarques del Solsonès i l’Alt Urgell, incloses en la prova pilot del projecte, s’han finalitzat les obres de construcció  de nous centres multiservei (Televisió i Telefonia Mòbil) i s’hi han incorporat nous serveis:

• Centre de la Trinxera, al municipi de Castellar de la Ribera (Solsonès), en el qual ja s’ha posat en marxa el servei de difusió dels canals de TVC, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 24 i 46 de la banda UHF respectivament. L’operador Movistar presta el seu servei de telefonia mòbil des d’aquest centre.

• Centre de Font del Teixó, al municipi de Lladurs (Solsonès), en el qual ja s’ha posat en marxa el servei de difusió dels canals de TVC, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 32 i 57 de la banda UHF respectivament.

• Centre de Cambrils, al municipi d’Odèn (Solsonès), des del qual s’ha activat el servei de telefonia mòbil per part de Vodafone.

• Centres de Santes Creus, al municipi de Pinell del Solsonès (Solsonès), i del Sisquer, al municipi de Guixers (Solsonès), en els quals properament es posarà en marxa el servei de difusió dels canals de TVC.

• Centre d’Arcavell, al municipi de Valls de Valira (Alt Urgell), en el qual ja s’ha posat en marxa el servei de difusió dels canals de TVC, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 54 i 62 de la banda UHF respectivament.

• Centre de Refugi de l’Arp, al municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell),  des del qual s’ha activat el servei de telefonia mòbil per part d’Amena, Movistar i Vodafone.

• Centre de Collada de Pubill, al municipi de Montferrer i Castellbó (Alt Urgell), des del qual s’ha activat el servei de telefonia mòbil per part d’Amena i Movistar.

En el cas del servei de telefonia mòbil, la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, ha signat un conveni amb Retevisión Móvil (Amena), Telefónica Móviles (Movistar) i Vodafone España per millorar l’extensió territorial de la cobertura actual dels serveis de telefonia mòbil arreu de Catalunya, donant progressivament solució a les incidències detectades fins al moment. D’aquesta manera s’ha millorat la cobertura de servei dels diferents operadors a les següents poblacions:

 • Amena ha millorat la cobertura del seu servei de telefonia mòbil als municipis d’Òdena (Anoia), Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat), Masdenverge (Montsià), Lladorre i Vall de Cardós (Pallars Sobirà).

 • Movistar ha millorat la cobertura del seu servei de telefonia mòbil als municipis de Cantallops i Espolla (Alt Empordà), Pontons (Alt Penedès), Pujalt (Anoia),  Arbolí (Baix Camp), Castellfollit del Boix (Bages), Borredà i Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), Blancafort (Conca de Barberà), Albagés, els Omellons (Garrigues), la Baronia de Rialb (Noguera), Sobremunt (Osona), Gombrèn (Ripollès) i Gallifa (Vallès Occidental).

• Vodafone ha millorat la cobertura del seu servei de telefonia mòbil als nuclis de Castellterçol, Sant Quirze de Safaja (Vallès Oriental), La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) i el nord de Caldetes (Maresme).

El projecte MICROCOM es concreta en el disseny, l’elaboració i l’execució d’un pla d’actuació en matèria de tecnologies de la informació i xarxes de telecomunicació sobre la totalitat del territori català. L’objectiu final del pla d’actuació és que els ciutadans i les empreses de Catalunya tinguin accés a un servei de telecomunicacions més complet que l’Universal, que inclogui la telefonia bàsica (substitució de les línies TRAC), l’accés a Internet (amb un estàndard mínim de qualitat), l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil i la recepció dels programes de ràdio i televisió de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’execució efectiva i correcta d’aquest pla requereix una col•laboració intensa entre les diferents administracions (Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Generalitat) i d’aquestes amb les operadores i els proveïdors d’infraestructures.

El desenvolupament del projecte s’articula en tres fases, havent-se desenvolupat íntegrament la primera. Aquesta primera fase inclou l’elaboració d’estudis de detall a nivell comarcal de les actuals xarxes de telecomunicacions, així com de les deficiències del servei, amb l’objectiu de confeccionar mapes detallats i actualitzats dels serveis i infraestructures de telecomunicacions, i una caracterització geosocial dels diferents nuclis de població. La segona implica l’execució de les tres proves pilot d’abast comarcal al Solsonès, l’Alt Urgell i la Terra Alta. La darrera fase del projecte contempla el desenvolupament del pla estratègic integral de telecomunicacions per a Catalunya. Les actuacions descrites s’emmarquen en la segona i en la darrera fase.