Mas-Colell proposa l'elaboració d'una Llei Catalana de la Ciència [Actualitzada]

El conseller es compromet a tornar a doblar el pressupost de recerca en 4 anys i demana a l'Estat que faci el mateix

query_builder   2 octubre 2003 16:32

event_note Nota de premsa

Mas-Colell proposa l'elaboració d'una Llei Catalana de la Ciència [Actualitzada]

El conseller es compromet a tornar a doblar el pressupost de recerca en 4 anys i demana a l'Estat que faci el mateix

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha plantejat aquest migdia la conveniència d’elaborar una Llei Catalana de la Ciència, amb l’objectiu d’aconseguir una major implicació del Govern i del Parlament en aquest àmbit. Segons Mas-Colell, la redacció d’aquesta nova Llei queda justificada “perquè la nostra estructura científica és ja relativament complexa i la despesa en recerca suma quantitats importants”. A més, “obligaria a repensar amb coherència el sistema català d’R+D”.

El conseller Mas-Colell ha fet aquestes declaracions durant l’acte d’inauguració del curs acadèmic a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). En el seu discurs, Mas-Colell també ha afirmat que es pot donar per acabat el “programa de xoc” que el DURSI ha aplicat en els darrers anys, en col·laboració amb les universitats, per al desenvolupament de centres de recerca i grans instal·lacions científiques i que ara cal treballar per aconseguir la convergència amb Europa. En aquest sentit, Mas-Colell s’ha compromès a tornar a doblar el pressupost de la Direcció General de Recerca en els propers 4 anys, com ja s’ha fet en el període 2000-2003, i ha demanat al Govern de l’Estat espanyol que faci el mateix.

Mas-Colell ha recordat que el model català de recerca s’ha fet aprofitant els recursos i el potencial investigador de les universitats, i ha convidat aquestes institucions a incloure personal tècnic en la seva política de personal i no només professorat investigador. El conseller considera que és prioritària una política d’impuls de la recerca privada amb millores fiscals; estímuls a la creació d’empreses (complementada amb una política de capital-foment i capital-risc); i estímuls a la creació d’infrastructures, que assegurarien la presència de centres de recerca corporativa en el nostre país. El conseller també ha valorat molt positivament la creació de centres i parcs científics i tecnològics, però ha demanat que es facin amb prudència i amb recursos.