- L’acte simbòlic suposa la signatura de compromís per fer realitat, en un futur pròxim, un centre d’interpretació del calçot i la calçotada en un espai de la Societat Agrícola de Valls que actualment està en desús
- L’activitat s’emmarca dins el projecte “12 mesos, 12 paisatges”, que té l’objectiu de vincular tot el territori en la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha participat avui en la col·locació simbòlica de la primera pedra de la futura masia de la calçotada de Valls. Amb la idea de comptar amb un emplaçament que permeti explicar l’origen dels calçots i tot allò que fa referència al seu cultiu i paisatge, la Societat Agrícola de Valls es compromet a cedir, properament, un espai de la seva cooperativa perquè l’Ajuntament de Valls el converteixi en un centre d’interpretació d’aquest producte típic. Aquest compromís s’ha establert amb la signatura d’un conveni entre el Consorci i la Cooperativa que ha tingut lloc aquest mateix dissabte, juntament amb la col·locació de la primera pedra del centre.
Ordeig ha mostrat la seva satisfacció en relació amb la futura masia del calçot: “Estic molt content de participar en l’inici d’aquest projecte coincidint amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia. Com sabeu, el que volem amb aquest reconeixement, igual que amb la masia que allotjarà el museu del calçot, és posar en valor la producció alimentària i la cuina catalana, i consolidar-nos com el país del món on es menja i es beu millor.”
L’objectiu del futur equipament és tenir un espai que perduri en el temps on es pugui explicar d’on provenen els calçots, com se’n va originar el consum, com es fa la salsa romesco que els acompanya, com es cultiva i altres dades clau sobre els ingredients i productes de qualitat que formen part de la típica calçotada.
Aquesta activitat s’emmarca dins el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia i, concretament, forma part del projecte “12 mesos, 12 paisatges”, en el qual cada mes de l’any es dedica a un producte i paisatge català i es demana als ens locals que mostrin la seva gastronomia mitjançant activitats participatives. El mes de gener, dedicat al calçot i la fruita seca, és el context en el qual l’Ajuntament de Valls ha volgut dur a terme aquest acte simbòlic, i així, alhora, ha pogut remarcar el gran impacte social i econòmic que tenen el calçot, la festa de la calçotada i el distintiu de qualitat de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls.
“Vull agrair-vos que formeu part del projecte Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25), que es basa en la participació activa d’un ampli ventall d’agents socials, econòmics, culturals i institucionals. Per garantir l’èxit d’aquesta iniciativa, les adhesions esdevenen una peça fonamental, que reflecteix el compromís col·lectiu per situar Catalunya com a referent gastronòmic global”,ha destacat el conseller.
Des que els calçots es van començar a consumir, a finals del segle XIX, la calçotada és un dels àpats més populars de la cuina catalana i mostra una manera de fer i de ser que representa i identifica la nostra gastronomia. Durant tot el mes de gener, tindran lloc altres activitats relacionades amb aquest producte que es poden consultar a l’apartat d’agenda del webhttps://somgastronomia.cat/agenda/