·Els vins de finca qualificada comptaran per primera vegada amb un espai promocional propi dins la fira
·Una missió inversa amb trenta compradors procedents dels Estats Units visitaran la fira i el territori vitivinícola català
·Tastos comercials, varietats autòctones recuperades i el Panel de Tast seran les apostes de contingut a la Barcelona Wine Week

Barcelona es prepara per acollir una nova edició de la Barcelona Wine Week, que tindrà lloc a Barcelona del 3 al 5 de febrer al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’INCAVI i Prodeca, participa en la fira amb diverses activitats promocionals: un estand de vins de finca qualificada, ponències especialitzades, taules rodones i una missió comercial inversa amb vint-i-cinc professionals procedents dels Estats Units.
Estand promocional comercial
La Barcelona Wine Week acollirà, per primera vegada, un espai dedicat als vins de finca qualificada i a la promoció comercial exterior dels cellers catalans. L’estand estarà ubicat a escassos metres de l’entrada al saló, al passadís central i al costat dels espais de representació de les denominacions d’origen catalanes. Oferirà informació sobre la família catalana dels vins de finca qualificada i tastos per a grups reduïts en horari reservat, a càrrec de la periodista i sommelier Sílvia Culell.
Ponències especialitzades
Addicionalment als tastos de l’estand, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) organitza dues ponències a la Barcelona Wine Week. La primera de les sessions, “Història i singularitat: varietats autòctones recuperades a Catalunya”, tindrà lloc el dimarts 4 de febrer, a les 18.00 h, a l’Speakers’ Corner, i estarà guiada per la sommelier i periodista Sílvia Culell. L’activitat consistirà en un tast de vins que tindrà com a eix vertebrador varietats autòctones recuperades i recentment introduïdes als plecs de condicions de les DO catalanes. La recuperació d’aquestes varietats de raïm autòctones les converteix en un recurs diferenciador en el panorama vitivinícola català i ajuda a la seva competitivitat, cosa que contribueix de manera activa a revalorar les produccions de vi català i obrir-se a nous mercats.
El dimecres 5 de febrer, a les 15.00 h, se celebrarà a la Sala Príncipe la sessió “Identitat, perfil sensorial i control: metodologia del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya”. Recollint una necessitat del sector vitivinícola, en aquesta xerrada s’exposarà el desenvolupament d’una metodologia estàndard que permeti dur a terme una anàlisi sensorial descriptiva de manera harmonitzada i que faciliti la possibilitat de caracteritzar sensorialment la totalitat dels vins de les 11 DO vinícoles catalanes.
Taules rodones i debat vitivinícola
La secció de viticultura de l’INCAVI participa en dues taules de debat dins de la programació de la fira. El cap de Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia, Xoán Elorduy, formarà part dels ponents de la xerrada “El llegat de la garnatxa peluda: una varietat mediterrània i resilient al canvi climàtic”, en què es donaran a conèixer dades extretes de diferents estudis sobre la resiliència de la garnatxa peluda al canvi climàtic. A més, Enric Bartra, investigador i enòleg de l’INCAVI, formarà part del grup de ponents de la taula rodona “Aprofitament de l’aigua: el sector del vi davant l’amenaça de la sequera”, en la qual es debatran els reptes que planteja la crisi climàtica per als productors i viticultors”.
Missió comercial, classes magistrals (masterclasses) i visita a cellers amb compradors i prescriptors internacionals
Prodeca, la promotora dels aliments catalans, ha organitzat una missió comercial que es durà a terme a Barcelona durant la primera setmana de febrer, del dia 3 al 7, i que té com a objectiu principal establir i potenciar les reunions de negocis entre diferents empreses de caves i vins catalans amb denominació d’origen i professionals del sector vitivinícola dels Estats Units.
L’actuació portarà a Barcelona a trenta professionals clau del sector vitivinícola dels Estats Units, entre els quals hi ha importadors, distribuïdors i operadors de comerç al detall (retail), així com prescriptors i representants de premsa i mitjans especialitzats.
Dins de l’agenda del programa s’inclouen visites als diferents estands de la fira, dinars i sopars conjunts, una classe magistral impartida pel sommelier Andrew Ashurst, i un tast i maridatge a càrrec de la sommelier Gemma Muray, així com visites al territori dels cellers seleccionats a fi de conèixer-ne millor la història i la possibilitat de fer una ruta per les seves instal·lacions per saber de primera mà com s’elaboren els diferents i prestigiosos vins catalans de cada DO.
Aquesta actuació té lloc en el marc del projecte europeu de promoció dels vins i caves catalans amb denominació d’origen Taste the Difference (TTD.EU), que gestiona Prodeca juntament amb la Unione Italiana Vini (UIV) i que vol donar visibilitat i valor als vins catalans per mitjà d’iniciatives específiques d’internacionalització.
Cellers participants en la missió DO
- ALSINA & SARDÀ DO CAVA / DO PENEDÈS
- BODEGAS COSTERS DEL SIÓ DO COSTERS DEL SEGRE
- CELLER DE CAPÇANES DO MONTSANT / DO CATALUNYA
- CELLER GERMANS BALART DO TERRA ALTA
- CELLER MAS BLANCH I JOVÉ DO COSTERS DEL SEGRE
- GIRÓ DEL GORNER DO PENEDÈS
- GRATAVINUM DOQ PRIORAT
- L’OLIVERA DO COSTERS DEL SEGRE / DO CATALUNYA
- MAS LLUNES DO EMPORDÀ
- MATA I COLOMA DO CAVA / DO PENEDÈS
- PARÉS BALTÀ DO CAVA / DO PENEDÈS
- SUMARROCA & NÚRIA CLAVEROL BY SUMARROCA DO CAVA / DO PENEDÈS
Sobre els vins de finca qualificada
Dins d’una denominació d’origen, es considera vi de finca qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté, i també ha de comptar amb l’informe previ del seu Consell Regulador.
Els vins de finca qualificada han de complir uns requisits d’excel·lència i d’arrelament, així com de compromís amb el territori: una antiguitat mínima de deu anys en el registre d’una denominació d’origen, un rendiment de producció en vinya d’un 15% establert per la DO i una nota superior del comitè de tast. Tanmateix, el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler i l’elaboració del vi s’ha de dur a terme en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats; el vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques; el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat durant un període de deu anys o més, i cal que hi hagi una traçabilitat específica integral des de la producció fins a la comercialització.
Actualment, la família dels vins de finca qualificada compta amb un total de dinou referències de sis denominacions d’origen diferents.