La Generalitat adjudica la restauració de la capella de Sant Miquel de Castellar a Aguilar de Segarra (Bages)

query_builder   17 juny 2003 13:04

event_note Nota de premsa

La Generalitat adjudica la restauració de la capella de Sant Miquel de Castellar a Aguilar de Segarra (Bages)

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través de l’Institut Català del Sòl (INCASOL), ha adjudicat les obres de restauració de l’església de Sant Miquel de Castellar, al municipi d’Aguilar de Segarra (Bages). Aquesta actuació té un pressupost de 107.832 EUR que seran finançats, a parts iguals, per l’Ajuntament d’Aguilar de Segarra i la Generalitat.

L’església de Sant Miquel de Castellar està situada prop de l’antic castell, al cim d’un turó. Es tracta d’un conjunt constituït per l’església romànica de nau única, amb tres capelles annexes laterals construïdes el segle XVIII i la sagristia. El campanar és clarament romànic amb arcs i faixes llombardes. Va ser modificada als segles XIV i XVIII, saquejada durant la guerra civil i restaurada cap a principi dels anys 40 quan es va restituir el culte. Els anys 50 va quedar tancada i abandonada i actualment no es troba en bon estat de conservació.

Descripció de les obres

La restauració afectarà tant a l’església com a la rectoria i consistirà en les següents actuacions:

· Netejar l’entorn i l’interior.

· Consolidar l’estructura.

· Refer tota la coberta de teula àrab i els trams malmesos de les voltes de la nau i capelles laterals.

· Tancar el forat del mur de la façana de llevant.

· Refer la volta del terra de la sagristia.

· Cosir les esquerdes dels murs.

· Repicar i arrebossar les façanes.

L’obra de restauració és fruit d’un conveni signat per l’Ajuntament d’Aguilar de Segarra, el Bisbat de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Català del Sòl. A més, forma part del protocols de col·laboració que han signat els Departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. D’acord amb aquest protocol, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques destina l’1% del pressupost de les obres en infraestructures a promoure actuacions de rehabilitació i millora del patrimoni cultural.