Entra en servei la variant de Palau-solità i Plegamans

query_builder   25 març 2004 17:00

event_note Nota de premsa

Entra en servei la variant de Palau-solità i Plegamans

Avui dijous 25 de març entra en servei la nova variant de Palau-solità i Plegamans de la carretera C-59. Aquest tram té una longitud de 5,5 quilòmetres. Les obres es van iniciar l’octubre del 2002 i han tingut un import de 14,4 MEUR. Es preveu que aquesta nova variant millori el servei a tota la xarxa de carreteres que comunica el nord del Vallès Oriental amb l’àmbit metropolità de Barcelona

L’entorn

La xarxa de comunicacions d’aquesta zona ve definida per dues carreteres:

-          La C-59,  que connecta Palau-solità i Plegamans amb el nord i amb el sud. És a dir, amb Caldes de Montbui i Mollet del Vallès

-          La C-155, que uneix Palau-solità i Plegamans amb l’est i oest, és a dir, amb Granollers i Sabadell.

La carretera C-59 es troba desdoblada en el seu primer tram, des del pas sota el ferrocarril de la línia de Barcelona – Puigcerdà fins passada l’AP-7, a Santa Perpètua de Mogoda. L’esmentat desdoblament és el resultat de les obres d’accés a la CIM del Vallès fetes l’any 1996.

Actualment,  la travessera a Palau de la C-59 presenta importants embussos provocats per l’intens trànsit i els semàfors instal·lats en aquest tram.

La construcció de la variant de Palau-solità i  Plegamans, desviarà el trànsit fora del nucli urbà i millorarà el nivell de servei no només d’aquesta via sinó la de tota la xarxa de carreteres que comunica el  nord  del Vallès Oriental  (Caldes de Montbui, Sant  Quirze Safaja, Castellterçol) amb la ciutat de Barcelona.

Descripció de les obres

La variant té una longitud de 5,5 km i està dissenyada per a una velocitat de 80 km/h. La secció tipus projectada és d’una calçada de 2 carrils de 3,5 metres i vorals de 2,5 metres. S’hi ha construït també un fals túnel de 190 metres per tal de minimitzar l’impacte al seu pas per la urbanització dels Turons, al terme municipal de Palau-solità i Plegamans.

La secció de la via es compatible amb un futur desdoblament.

Les obres de la nova variant estan adjudicades a l’empresa CONSTRUCCIONS RUBAU & COMAPA per un import de 14,47 MEUR.

El traçat

El traçat de la variant, de sud a nord, comença passat l’enllaç de l’AP-7 i la intersecció d’accés al polígon URVASA. A l’inici, la variant s’aixeca sobre la carretera existent i es separa cap a l’est, amb un radi de 600 m, situant-se entre l’actual C-59 i Santa Maria de Gallecs. En aquest tram, la traça, que circula per una zona urbana, s’ha ajustat per discórrer amb la mínima afectació possible, respectant el carrer urbà existent.

Un cop independitzada la variant de la carretera actual, el traçat avança pel límit divisori del terme municipal de Palau-solità i Plegamans amb els termes municipals de Mollet del Vallès i Montcada i Reixac.

La traça continua cap al nord, dins del terme municipal de Palau-solità i Plegamans, deixant a l’esquerra a les urbanitzacions de Can Maiol i la Terra Nova, i a la seva dreta les instal·lacions de la bòvila.

La variant puja pel marge est de la vall del torrent de Caganell  fins que torna a creuar-lo. La traça continua pujant en direcció nord-est, passant la urbanització dels Turons mitjançant un fals túnel. Finalment connecta amb  l’actual carretera    C-59 mitjançant una rotonda.

Tres  enllaços

- El primer enllaç, Masia Julià, és un enllaç a diferent nivell. Així permet els moviments direccionals cap al sud des de Palau-solità i Plegamans, a través de la carretera actual. D’altra banda es mantenen els dos accessos actuals des del polígon industrial Can Bernadés Sobirà a Santa Perpètua de Mogoda.

- L’enllaç amb la C-155 és un enllaç tipus diamant amb una rotonda a diferent  nivell. La variant de Palau-solità i Plegamans es connecta amb la carretera C-155 mitjançant  aquesta rotonda. Es tracta d’un enllaç complet.

- L’enllaç de Palau. Es tracta d’una intersecció a nivell tipus rotonda per connectar amb l’actual carretera C-59, al nord d’aquesta població.

A la xarxa de camins rurals interferida per la variant se li ha donat continuïtat, i s’han reposat els accessos a les finques afectades.