query_builder 1 octubre 2003 19:37
event_note Nota de premsa
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, ha proposat la creació d’un Consorci per al seguiment i la coordinació de les prop de 26 actuacions que conformen el projecte Europorta, impulsat per la Generalitat de Catalunya, i que suposarà la transformació més important que s’hagi realitzat a nivell territorial, fent del Baix Llobregat la principal via d’accés de Catalunya a l’Europa Mediterrània i al món. En aquest sentit el conseller Puig ha afirmat que la proposta que avui planteja és la creació del consorci de l’Europorta, el punt de trobada de tots aquells amb la capacitat i l’interès de convertir el Baix Llobregat i en especial el Delta en un dels principals centres de comunicacions, logístics, econòmics i tecnològics d’Europa, i alhora en un exemple d’urbanisme avançat i de desenvolupament sostenible.
Felip Puig ha fet aquest anunci en el marc de la conferència Europorta: Un Baix Llobregat de Futur” organitzada per la Comunitat d’Usuaris d’Aigües del Delta del Riu Llobregat i de la Confederació d’Empresaris (COFEM). A l’acte també han assistit l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, el president de la Comunitat d’Usuaris d’Aigües del Delta de Llobregat, Enric Crous, el president de la Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat, Paz Dorado, i el responsable del Pla Delta del Departament de PTOP, Pere Sió.
Per Felip Puig els avantatges geogràfics, de transport com el port i l’aeroport, la implantació industrial i agrícola, i la seva proximitat amb Barcelona, fan del Baix Llobregat un emplaçament únic per al projecte Europorta. Felip Puig ha afirmat estar convençut que la transformació que ha de provocar l’Europorta, que inclou les actuacions del Pla Delta, del PDI, i d’altres iniciatives de la Generalitat i de la societat civil, és la més gran que mai hagi viscut aquesta comarca. Una transformació marcada per la construcció de grans infraestructures, l’increment exponencial dels mitjans de transport i de la mobilitat, el desenvolupament de la logística i dels serveis i la protecció dels espais naturals.
El conseller Puig creu que amb aquesta gran transformació el Baix Llobregat deixarà de ser perifèria per esdevenir centre. En concret, el projecte Europorta proposar convertir el Baix Llobregat en:
1. Centre Logístic: L’Europorta es concep com una gran plataforma multimoldal, que unirà les noves instal·lacions del port amb un aeroport, ampliat i connectat amb la nova línia ferroviària d’ample europeu, que a la vegada connecti els tres grans aeroports (Barcelona, Girona i Reus) i els dos ports catalans (Barcelona i Tarragona) amb la xarxa transeuropea que unirà les principals ciutats d’Europa.
2. Centre de la Mobilitat: La interconnexió entre el Port, les zones logístiques, l’aeroport i les estacions de ferrocarril estarà garantida gràcies al desenvolupament de les infraestructures de transport (construcció Línia 9 del Metro, construcció Línia 12, perllongament línia 1 i 2, construcció del Tramvia del Baix Llobregat, augment dels serveis de la línia de FF.GG), i amb les millores a la xarxa viària (accessos a l’aeroport i la Ronda de Dalt, la intervenció a l’autovia del Baix Llobregat, l’ampliació de la Ronda del Litoral, el vial port-aeroport, el desviament i l’augment de la capacitat de trànsit de la C-31).
3. Centre Econòmic: la ubicació en un centre logístic i garantint la mobilitat permet que esdevengui un àmbit privilegiat per a la instal·lació d’empreses i tot tipus d’activitats econòmiques, concentrant no només producció, emmagatzematge i proveïment, sinó també centres de decisió i intercanvi econòmic: (Polígon Mas Blau, World Trade Center Almeda a Cornellà, parc de negocis de Viladecans, la Ciutat Aeroportuària, Centre Direccional del Prat, Centre Gran Via, ampliació de Fira de Barcelona).
4. Centre de la Societat del coneixement i la sostenibilitat: amb un campus universitari punter, com el de la UPC a Castelldefels, plataforems com el Parc Mediterrani de la Tecnologia i la Ciutat Aeroespacial i de la Mobilitat de Viladecans, el parc de Negocis de Viladecans, en el terreny del coneixement; i l’espai fluvial del Llobregat, la depuradora del Baix Llobregat, són alguns dels exemples d’actuacions en l’àmbit de la sostenibilitat.
Amb aquest elements, el conseller Felip Puig ha afirmat que s’està creant el centre més important de la Mediterrània, que configura amb el seu entorn una autèntica tecnoregió.