54 municipis presenten els seus projectes a la primera convocatòria d'ajuts de la Llei de millora de barris

Els ajuts d'aquesta primera convocatòria anual permetran una inversió de 150 MEUR per la millora de barris arreu de Catalunya

query_builder   23 octubre 2004 13:00

event_note Nota de premsa

54 municipis presenten els seus projectes a la primera convocatòria d'ajuts de la Llei de millora de barris

Els ajuts d'aquesta primera convocatòria anual permetran una inversió de 150 MEUR per la millora de barris arreu de Catalunya

54 ajuntaments d’arreu de Catalunya han presentat les seves sollicituds per optar als ajuts previstos en la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. A partir d’ara una comissió analitzarà els projectes presentats i s’adjudicaran els ajuts als escollits abans de finals d’any. Aquest any s’atorgaran ajuts que permetran una inversió de 150 MEUR, dos terços dels quals seran a càrrec de la Generalitat i la resta a càrrec dels ajuntaments amb projectes adjudicats.

La Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial respon a una de les prioritats del Govern de Catalunya: la rehabilitació integral de barris per evitar riscos i per millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees. La llei impulsada pel govern i aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de maig de 2004, preveu la creació d’un fons a disposició dels ajuntaments, que servirà per finançar projectes d’intervenció integral que tinguin per objectiu la millora urbanística social i econòmica de barris que requereixen una atenció especial.

Primera convocatòria

Aprovat ja, amb gran celeritat, el Reglament que desenvolupa la Llei, es va obrir la convocatòria d’ajuts el passat 15 de setembre i es va tancar ahir, 22 d’octubre. En aquest període, 54 ajuntaments catalans han presentat les seves sol·licituds per optar els ajuts previstos a la Llei de millora de barris, que crea el Fons de Foment del programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial.

S’ha demanat a cada ajuntament de presentar una única sol·licitud per al conjunt d’actuacions que conformen el projecte d’intervenció integral en cada barri.

Criteris de selecció

Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es reunirà la Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial que presentarà al conseller de Política Territorial i Obres Públiques la proposta dels projectes que poden ser finançats i la quantia que en cada cas es proposa, per tal que aquest adopti la resolució definitiva, que es preveu que sigui abans de finals d’any.

Els criteris d’avaluació per a determinar els barris beneficiaris tindran en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona, així com característiques demogràfiques, problemes socials, com l’atur o el nombre de persones amb pensions assistencials, o dèficits socials i urbans com la falta de transport públic o el percentatge de població en risc d’exclusió.

Els projectes que no siguin escollits en aquesta primera convocatòria d’ajuts podran ser tornats a presentar en les següents que es realitzaran en els propers 3 anys. Es preveu que la propera s’obri en el primer semestre del  2005.

Inversió als barris

Els ajuts que es donin per aquesta primera convocatòria suposaran una inversió de 150 MEUR en els proper 4 anys. 99 MEUR seran a càrrec de la Generalitat i la resta seran invertits pels ajuntaments beneficiaris dels projectes escollits. Mitjançant aquesta llei es preveu iniciar en els propers anys projectes que representaran la inversió de 600 MEUR a la rehabilitació de barris i àrees urbanes d’arreu de Catalunya.

“Ajudar a barris amb projectes”

El secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, s’ha  mostrat “molt satisfet per la resposta que han tingut dels municipis catalans a aquesta convocatòria”

Nel·lo ha assegurat que “aquesta convocatòria és un triple missatge: Als veïns per dir-los que no es permetrà que cap barri es deteriori i s’hi trenqui la convivència. Als ajuntaments per transmetre’ls que el govern de Catalunya no els deixarà sols davant les noves problemàtiques socials. I finalment, al mercat per mostrar que en cap cas es permetrà que es produeixi un deteriorament de patrimoni de les famílies i la col·lectivitat”.

Precisament, el secretari de Planificació Territorial ha subratllat “la importància de treballar a partir d’ara en la rehabilitació integral de zones urbanes, un cop les actuacions de reforma puntual s’han mostrat insuficients”. En aquest sentit ha afirmat que “l’esperit d’aquesta nova Llei no és subvencionar barris amb problemes sinó ajudar a barris amb projectes, projectes que permetran resoldre problemes”.

Oriol Nel·lo ha afirmat que “aquesta primera convocatòria és un pas molt important de cara a preservar la cohesió social, millorar la convivència i potenciar la qualitat de vida de molts barris de Catalunya i s’inicia així un programa pioner que estem segurs esdevindrà una referència a Espanya i Europa en els propers anys”.

 

Sol·licituds presentades

ALT PIRINEU

Municipi

Barri

Bassella

La Clua

Castell de Mur

Raval de Baix

 

ÀMBIT DE PONENT

Municipi

Barri

Agramunt

Casc antic

Alguaire

 

Artesa de Segre

Carrer maria Anzizu

Balaguer

Centre històric

Cervera

Nucli històric

Lleida

La Mariola

 

ÀMBIT METROPOLITÀ

Municipi

Barri

Argentona

Sant Miquel del Cros

Badalona

Serra d’en Mena

Barcelona

Roquetes

Barcelona

Sta. Caterina

Castellbisbal

Costa Blanca

Cornellà de Llobregat

Sant Ildefons

El Prat del Llobregat

Sant Cosme

L’Hospitalet de Llobregat

Collblanc-Torrassa

Malgrat

 

Mataró

Cerdanyola

Mollet del Vallès

Barri del centre de Mollet

Montcada i Reixach

Barri de la Rivera

Montornès

 

Palafolls

 

Rellinars

Casc antic

Ripollet

 

Sabadell

Entorn Parc fluvial riu Ripoll

Sant Boi de Llobregat

 

Sant Vicenç dels Horts

Barris de la Font del Llarguerut

Sta. Coloma de Gramenet

Serra d’en Mena

Sta. Margarida i els Monjos

Cobertes dels blocs de mas Catarro

Sta. Perpetua de Mogoda

Can Folguera Vell

Terrassa

Can Anglada

Viladecans

 

Vilafranca del Penedès

Casc antic

Vilanova i la Geltrú

Vilanova vella

 

CAMP DE TARRAGONA

Municipi

Barri

El Vendrell

C. Mossèn Urgell i altres

Prades

Nucli antic

Reus

Barri del Carme

Tarragona

Camp Clar

Valls

 

 

COMARQUES CENTRALS

Municipi

Barri

Castellfollit de Riubregós

Nucli urbà

Manlleu

 

Manresa

Nucli antic

Puig-reig

Edificis privats de l’Ametlla i Cafè teatre

Pujalt

Façanes dels edificis de Pujalt

Sant Bartomeu del Grau

 

Solsona

Nucli antic

Santa Margarida de Montbui

 

Vic

 

 

 

COMARQUES GIRONINES

Municipi

Barri

Besalú

Zona del Molí

Castelló d’Empúries

Plaça Catalunya

Figueres

La Marca de l’Ham

Girona

Santa Eugènia/Can Gibert

Olot

Barri Vell

Roses

Nucli antic

Salt

Salt 70: projecte per la cohesió social

 

 

Segons consta a data d’avui