Tècnics de les Illes Medes enretiren una xarxa que malmetia el fons marí

Algunes gorgònies hi havien quedat enganxades

query_builder   16 agost 2004 09:12

event_note Nota de premsa

Tècnics de les Illes Medes enretiren una xarxa que malmetia el fons marí

Algunes gorgònies hi havien quedat enganxades

Personal de l’Àrea Protegida de les Illes Medes, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en col•laboració amb membres del Grup d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, han enretirat una xarxa de 110 metres de llargada que havia quedat enganxada a uns 45 metres de profunditat, a la zona coneguda com a Barra de Tascons, a les Illes Medes.

La xarxa -que es podria haver trencat en un altre lloc i  haver anat derivant amb el corrent fins a enganxar-se en aquesta zona, o bé, haver quedat calada expressament per un furtiu que no la va poder recuperar- malmetia el fons marí i algunes gorgònies (Paramuricea clavata). A més, suposava un perill per a la seguretat de les persones, ja que es trobava en una zona d’immersions.

Les tasques de retirada han estat dificultoses perquè s’ha optat pel sistema de tallar la xarxa a bocins petits i alliberar totes les gorgònies que es podien salvar, operació que s’ha allargat dos dies. Biòlegs del Grup d’Ecologia de la Universitat de Barcelona quantificaran els danys provocats per la xarxa en la població d’aquests cnidaris.

La gorgònia és una espècie característica de les comunitats bentòniques del substrat mediterrani i és una de les més longeves i de creixement  més lent.  Viu adherida a la roca, on pot crear boscos espectaculars i de gran bellesa. La seva principal amenaça és l’arrabassament.