Medi Ambient i Habitatge potenciarà la competitivitat de les empreses catalanes a través de l'anomenat "ecosistema industrial"

query_builder   25 febrer 2004 11:08

event_note Nota de premsa

Medi Ambient i Habitatge potenciarà la competitivitat de les empreses catalanes a través de l'anomenat "ecosistema industrial"

Continua fomentant la cooperació entre empreses i entre sectors econòmics per reduir els costos de la gestió ambiental mitjançant el programa de la Unió Europea Interreg IIIC

Avui es fa pública, a través de la web www.ecosind.net, la convocatòria oficial de l’Operació marc regional ECOSIND, que finançarà projectes demostratius de la cooperació entre activitats per a la gestió de residus, de l’aigua i de l’energia.

Aquests projectes seran el fonament per a la redacció, abans del juny de 2006, del Pla de promoció de la gestió ambiental cooperativa a Catalunya, i comptaran amb fons de la Unió Europea del programa Interreg IIIC, zona sud. El Programa Interreg compta amb 5,2 bilions d’euros, dels quals un 6% es destinen al Programa Interreg IIIC, amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de les polítiques i els instruments de cohesió regionals.

Trets essencials de l’Operació marc regional ECOSIND

Les regions mediterrànies han sofert diferents processos de degradació ambiental a causa de l’increment de les activitats industrials. Aquests processos, en part, estan relacionats amb el fet que el sector industrial està conformat per un gran nombre de petites i mitjanes empreses que tenen dificultats econòmiques per assumir la seva gestió ambiental.

La recerca de les solucions necessàries per resoldre aquestes dificultats són l’origen d’ECOSIND. Aquesta Operació marc regional planteja diferents línies de treball per assolir un desenvolupament industrial sostenible al sud d’Europa, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre diferents regions en matèria de gestió mediambiental cooperativa, planificació territorial sostenible, formació i sensibilització, etc.

ECOSIND permetrà establir les bases per a la implantació d’una nova estratègia de desenvolupament industrial sostenible en les regions europees, que ha de conduir a una reducció molt significativa del consum de recursos com l’aigua, l’energia i els materials, i també a una reducció de la producció de residus i emissions derivades de les activitats industrials.

Les universitats porten anys investigant noves possibilitats d’aplicar el que s’anomena “ecosistema industrial”. L’ecosistema industrial preveu que els residus d’una o diverses indústries, que actualment tenen la seva fi als abocadors, puguin servir de matèria primera per a altres indústries. Igualment, si una indústria té un excedent d’energia, una altra indústria pot aprofitar-la per a la seva producció; l’aigua pot ser gestionada conjuntament per reduir el seu consum i millorar la seva qualitat, etc.

Per a la consolidació de “l’ecosistema industrial”, cal una bona col·laboració i coordinació entre les activitats, així com el desenvolupament de noves tecnologies que permetin convertir un residu en un recurs, i un planejament dels polígons industrials que faciliti l’intercanvi i la gestió conjunta entre les indústries. El resultat evident de l’aplicació d’aquest concepte és la reducció dels costos de les indústries en la seva gestió ambiental, cosa que contribueix, alhora, a una millora del medi ambient.

Els socis d’ECOSIND, conscients del repte que suposa l’aplicació real del concepte teòric d’ecosistema industrial per a les PIME que operen a l’àmbit mediterrani, van demanar fons al Programa Interreg IIIC sud per impulsar l’Operació ECOSIND, que facilitarà l’experimentació real al sud d’Europa de l’ecosistema industrial.

Com a Operació marc regional, ECOSIND és similar a un “miniprograma” que compta amb fons FEDER per promoure la cooperació entre entitats de diferents regions, mitjançant el finançament de petits projectes interregionals. Aquests projectes hauran de cercar noves fórmules de cooperació per a la gestió ambiental entre indústries, desenvolupar nous planejaments més sostenibles de les àrees industrials o afavorir la formació de professionals preparats per aplicar el concepte d’ecosistema industrial. D’altra banda, es preveu el desenvolupament d’un Projecte de xarxa europea per a la difusió dels resultats obtinguts.

Aquests projectes interregionals, que es convoquen avui, seran seleccionats a mitjans de l’any 2004. Per a la selecció de projectes, es comptarà amb un Comitè Interregional format per Catalunya, la Toscana, el Peloponès i els Abruços (socis de l’operació), assessorat pels diferents agents regionals relacionats amb el món de la indústria i amb la participació de representants del Secretariat Tècnic Conjunt i de l’Autoritat de Gestió, com a observadors. Aquests projectes rebran, a través de la Generalitat de Catalunya, cap de fila de l’operació, fons del programa Interreg IIIC sud de la Unió Europea.

Concretament, s’espera comptar amb:

 De 10 a 20 projectes interregionals, els quals rebran fons per dur a terme noves propostes pel que fa a la Gestió Ambiental Cooperativa de l’activitat industrial.

 Finançament de 10 a 15 projectes sobre planejament sostenible de les futures àrees industrials.

 Subvenció de 2 projectes de formació i associació per al desenvolupament de l’ecosistema industrial.

ECOSIND compta amb un pressupost de 5.663.862 euros, dels quals 3.141.348 euros corresponen a la subvenció Feder.