Medi Ambient lamenta la pèrdua dels ajuts europeus per pal·liar els danys dels incendis del passat estiu

query_builder   1 desembre 2003 18:48

event_note Nota de premsa

Medi Ambient lamenta la pèrdua dels ajuts europeus per pal·liar els danys dels incendis del passat estiu

 La Generalitat ha destinat 10M€ per regenerar els boscos afectats pels incendis forestals El conseller en funcions demana al govern central que aprovi una dotació econòmica per compensar aquesta pèrdua

El conseller de Medi Ambient en funcions, Ramon Espadaler, ha lamentat avui que s’hagin perdut els ajuts europeus per pal·liar els danys ocasionats pels incendis de l’estiu passat a Catalunya. Ahir es va fer públic que la Unió Europea ha comunicat al govern espanyol que els ajuts del Fons de Solidaritat no havien estat atorgats per l’endarreriment i per la manca d’informació del govern espanyol a l’hora de redactar la sol·licitud dels ajuts.

La Generalitat, per la seva part, ja va fer pública el passat mes de setembre una convocatòria d’ajuts de 10 milions d’€ destinats a la regeneració dels boscos afectats pels incendis forestals de l’estiu. Aquesta quantitat està desglossada en 6 milions d’€, per una part, per a una línia d’ajuts, i 4 milions d’€ per a actuacions directes. Arran d’aquesta convocatòria estan tramitats 180 expedients que afecten un total de 5.000 ha.

El conseller considera que "és una manca de respecte envers les zones afectades el fet que el govern central no hagi fet bé els deures i no hagi tramitat correctament la sol·licitud que li va fer arribar el govern català". El conseller recorda que li van enviar una carta a la Ministra de Medi Ambient amb data 28 d’agost on li demanava "que fes totes les gestions necessàries per obtenir els ajuts suplementaris dels fons de la Unió Europea, a fi de poder completar i ampliar la partida pressupostària que nosaltres ja hem destinat a aquesta finalitat". Espadaler també lamenta que "és una llàstima que el govern català no pugui fer per ell mateix la gestió i haguem de recórrer a l’estat espanyol per sol·licitar-ho".

 

També ha demanat al govern central que, ara, "faci un esforç econòmic ja que els silvicultors catalans no tenen cap culpa de la seva mala gestió". Per aquesta motiu ha instat a l’executiu de Madrid que aprovi una dotació econòmica per pal·liar aquests danys, a l’igual que ha fet el govern català.

Aquesta convocatòria d’ajuts del govern català era, entre altres coses, per tallar tota la vegetació morta, arbres i arbustos de més de 1,5 metres d’alçada, en zones sense aprofitament comercial, respectant els grups d’arbres amb possibilitats de supervivència; tallar tota la vegetació morta, arbres i arbustos de més de 1,5 metres d’alçada en zones amb aprofitament comercial dels arbres i construir o millorar camins rurals, camins forestals i pistes forestals, d’acord amb el Decret 166/1998 de 8 de juliol, de regulartizació de l’accés motoritzat al medi natural, necessaris per a l’execució dels treballs descrits en els apartats anteriors.

Pel que fa als ajuts destinats a les Agrupacions de Defensa Forestal, eren subvencionables els materials malmesos o destruïts a conseqüència de l’extinció d’incendis forestals, la reparació de material malmès i les despeses de combustible.

 

D’altra banda, el govern va aprovar també un import de 4 milions d’€ per tal que el Departament de Medi Ambient pogués realitzar inversions directes per pal·liar els danys produïts per aquests mateixos incendis forestals.