Medi Ambient convoca els ajuts d'aquest any per a les Escoles Verdes

query_builder   17 juny 2003 13:17

event_note Nota de premsa

Medi Ambient convoca els ajuts d'aquest any per a les Escoles Verdes

 El Departament destinarà 36.000 euros a subvencionar activitats relacionades amb el medi ambient, fer millores ambientals a l’entorn del centre, o fer campanyes de sensibilització de la població

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui l’Ordre per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts a centres educatius públics i privats que disposin del distintiu d’Escola Verda per al finançament d’actuacions d’ambientalització, i es fa pública la convocatòria per a l’any 2003.

L’import a distribuir és de 36.000 €, que es repartiran entre aquells centres educatius que disposin del Distintiu d’Escola Verda, i anirà destinat a subvencionar les actuacions recollides en el Programa d’acció del centre que tinguin com a finalitat:

 Ambientalitzar el seu currículum mitjançant la realització d’activitats com xerrades, itineraris, visites guiades, tallers educatius, cursos per al professorat o altres d’unes característiques similars.

 Fer alguna millora ambiental al seu entorn, com la restauració i/o conservació d’un espai o itinerari, la realització o col·laboració en campanyes de sensibilització de la població o altres d’unes característiques similars.

El Programa Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya es considera una de les accions prioritàries que recull l’Agenda 21: la reorientació de l’educació vers el desenvolupament sostenible. Creat l’any 1998 amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, 12 escoles catalanes van iniciar la prova pilot, introduint els aspectes ambientals al llarg de dos cursos escolars, i actualment ja són 55 els centres que disposen del Distintiu.

Escoles Verdes  ajuda a identificar, dins del conjunt del país, a tots els centres que es comprometen en la pròpia millora ambiental i en la del seu entorn, participant en els projectes del seu municipi. Actualment, un centre que vulgui obtenir aquest distintiu ha de fer la seva Diagnosi ambiental; a continuació redactar un Pla de cohesió ambiental que s’executa al llarg d’un curs escolar, i posteriorment aplicar el Programa d’Acció, un document que recull els objectius i les actuacions previstes pel següent curs escolar. Superats els punts esmentats, pot sol·licitar l’atorgament del distintiu Escola Verda, que es concedirà en cas de valoració positiva per part de la Generalitat de Catalunya. Els distintiu té una validesa de dos anys i, el centre, per renovar-lo, ha d’acreditar l’aplicació del seu Pla de Cohesió Ambiental.

Aquest programa pretén ser un instrument que provoqui i faciliti un canvi en la dinàmica dels centres cap a l’ambientalització. Vol provocar la reflexió en relació al nostre estil de vida i a les repercussions, presents i futures, de les nostres accions, i fer-nos entendre que aconseguir una societat més sostenible, depèn de tots.

Fomenta que la comunitat escolar posi en marxa un procés participatiu d’anàlisis i debat per tal d’establir un pla d’acció, amb compromisos concrets, en relació al propi centre i al seu entorn, sol·licitant si cal la col·laboració de les Entitats Locals, i amb el suport dels Departaments d’Ensenyament i de Medi Ambient.