L'Agència Catalana de l'Aigua tanca la investigació del presumpte abocament a l'embassament d'Oliana

query_builder   22 agost 2003 13:45

event_note Nota de premsa

L'Agència Catalana de l'Aigua tanca la investigació del presumpte abocament a l'embassament d'Oliana

 Les primeres sospites apuntaven cap a un abocament il·legal  Les analítiques confirmen la hipòtesi de les aportacions naturals Ni la qualitat de l’aigua ni l’ecosistema s’han vist afectats pel fenomen

El dilluns 11 d’agost es va detectar una taca fosca a l’embassament d’Oliana, a l’Alt Urgell. Una patrulla Rural dels Mossos d’Esquadra va alertar del succés al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT). Posteriorment, el CECAT va traslladar el comunicat a l’equip de guàrdies de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient, que, immediatament, es va posar en contacte amb els efectius policials presents al lloc dels fets.

Els primers detalls descrivien la presència d’una taca fosca que, de forma lineal, superava el miler de metres. Les primeres notícies feien sospitar la possibilitat que es podria tractar d’un abocament, tot i que, a mesura que progressava la inspecció, la hipòtesi d’una alteració de la coloració per causes naturals anava prenent solidesa.

Els resultats obtinguts de les mostres d’aigües de l’embassament d’Oliana confirmen que no es tracta de cap abocament il·legal. El seguiment de l’episodi i les analítiques posen de manifest la hipòtesi apuntada per l’Agència Catalana de l’Aigua: l’origen d’aquesta taca és el resultat de l’arrossegament de partícules en suspensió que aquests dies està produint el riu Segre en circular excavant sobre fangs.

Durant els processos naturals de descomposició de la matèria orgànica poden generar-se alguns pigments de colors foscos, que en cap cas alteren la qualitat de l’aigua, tal i com mostren els resultats analítics. Per altra banda, durant el seguiment tampoc s’ha constatat cap afecció als ecosistemes de l’embassament.

La taca en tot moment ha estat localitzada a l’actual cua de l’embassament, just on s’hi dipositen habitualment tots els elements en suspensió que transporta de forma natural el cabal del riu Segre. Actualment la taca encara persisteix, encara que les seves dimensions s’han reduït de forma apreciable.

L’evolució de la taca pot augmentar o disminuir degut als processos d’estratificació, provocats per la diferència de temperatura entre l’aigua de l’embassament i la que entra procedent del riu. D’altres fenòmens que també cal considerar en l’evolució d’aquests episodis són les corrents internes dels embassaments.

Durant el seguiment de tot l’episodi s’ha mantingut informada la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.