L'ACA estudia denunciar a la Fiscalia el vessament de fuel al riu Fluvià

query_builder   7 juny 2004 17:45

event_note Nota de premsa

L'ACA estudia denunciar a la Fiscalia el vessament de fuel al riu Fluvià

S’han vessat 25.000 litres de fuel afectant més de 2 quilometres del riu Fluvià

Aquesta matinada, al municipi de Beudà, s’ha produït un vessament de fuel a la llera del riu Fluvià. A les 9 del matí, la Unitat Territorial de Girona de l’Agència Catalana de l’Aigua ha rebut l’avís sobre el vessament per part de l’empresa  Papelera la Confianza.

La fuita ha afectat el canal adjacent a l’empresa que suposadament l’ha produït, Confirel (Confianza i Relsa). Aquest canal desguassa al riu Fluvià uns 800 metres aigües avall. El canal i 2,5 km del riu Fluvià es troben completament afectats pel vessament.

L’ACA ha activat la Unitat de Guàrdies i Emergències, que ha desplaçat dues furgonetes amb barreres de contenció i cubes per retenir el vessament i extreure el fuel. També s’ha donat avís a Protecció Civil i als Mossos d’Esquadra per contribuir tant a les tasques de contenció com per comunicar als municipis que s’abasten del riu Fluvià aigües avall d’aquest episodi de contaminació.

A banda, també s’ha donat avís al responsable d’una central hidroelèctrica situada al riu Fluvià aigües avall del front, per tal que capti al màxim de cabal d’aigua, impedint que el vessament salti la seva resclosa, situada al terme municipal de Serinyà.

Hores d’ara, tots els indicis apunten que el vessament s’ha produït a l’empresa de cogeneració Confirel (Confianza i Relsa) en fallar el dispositiu d’aturada del dipòsit de fuel. S’estima que el vessament és d’uns 25.000 litres de fuel.

Des del primer moment, el director de serveis territorials a Girona, Gabriel Jover, ha estat informat de l’incident i s’ha desplaçat al lloc dels fets per seguir in situ l’evolució dels fets. Així mateix, el Director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jaume Solà, ja ha anunciat que obrirà un expedient informatiu. Solà ha dit que “si les investigacions demostren que hi ha hagut infracció penal, l’ACA portarà el cas a la Fiscalia de Medi Ambient”

El director de l’Agència ha afegit que “l’ACA també ha de fer pedagogia, malgrat sigui a través de la denuncia de casos com aquest, perquè no som la dona de fer feines que neteja el riu quan algú l’embruta”

En les pròximes hores començaran les tasques de recollida del vessament.