La llúdriga torna al Llobregat i a l'Ebre 30 anys després de la seva desaparició

query_builder   20 febrer 2003 11:33

event_note Nota de premsa

La llúdriga torna al Llobregat i a l'Ebre 30 anys després de la seva desaparició

 Constatada la presència d’aquest animal al Llobregat, al Cardener, a la riera Gavarresa, a la riera de Merlès, al riu Calders, i a la conca de l’Ebre, des de l’entorn de Xerta fins a l’aiguabarreig del Segre i del Cinca Medi Ambient elabora un projecte que contempla el retorn de l’espècie a les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès i l’Alt Camp abans de la propera dècada

Fa anys que el Departament de Medi Ambient està aplicant un programa de conservació de la llúdriga. A principis d’aquest mes de febrer, a més, s’ha aprovat el Pla de conservació d’aquesta espècie a Catalunya, que té per objecte la seva recuperació, ja que és un bioindicador de l’estat de conservació dels nostres rius i de la qualitat de les aigües.

En el marc dels programes de seguiment de l’espècie, durant l’any 2002 es va començar a detectar la presència de la llúdriga en algun curs de la conca del Llobregat i també al riu Ebre. A mesura que els tècnics de Medi Ambient han anat realitzant i analitzant-ne el seguiment, i especialment a partir d’aquest any 2003, han anat constatant la presència de la llúdriga en més rius i rieres de la conca del Llobregat, principalment del Bages, i en un tram del riu Ebre. També han detectat la presència irregular d’algun exemplar a l’alt Ter, a la comarca del Ripollès.

A la conca del Llobregat, fins avui s’ha constatat la presència d’aquest animal al mateix riu Llobregat, al Cardener, a la riera Gavarresa, a la riera de Merlès i al riu Calders. L’origen concret no és conegut, però tot fa pensar que aquests animals provenen de la Conca del Segre (via Ribera Salada, arran de l’ompliment de l’embassament de Rialb) o dels reintroduïts a la conca del Fluvià, que es van estendre posteriorment a la conca del Ter. Es tracta d’una població estable, tot i que composada encara per molt pocs individus (es calcula que menys de 10) i que s’espera que properament també s’estengui pel Berguedà.

A la conca de l’Ebre, la llúdriga es troba des de l’entorn de Xerta fins a l’aiguabarreig del Segre i del Cinca. Alguns exemplars ja comencen a tornar cap el Priorat.

Aquestes dades són de gran interès, ja que aquest animal està tornant a instal·lar-se en uns rius dels que va desaparèixer entre els anys 50 i començaments dels 70, precisament per efecte de la transformació i de la industrialització de l’entorn i la baixa qualitat de les aigües.

El retorn ens indica que la qualitat d’aquests rius ha millorat, en gran part gràcies a la política de Sanejament que ha dut i continua duent a terme el Departament de Medi Ambient. A partir d’ara caldrà seguir treballant en aquesta línia, perquè encara cal millorar la qualitat de les aigües en determinades conques.

El Departament de Medi Ambient valora molt positivament la progressiva recuperació d’aquesta espècie, concretat en l’assoliment progressiu dels objectius del seu pla de recuperació. Des de Medi Ambient ja s’està elaborant un projecte que contempla el retorn de l’espècie a les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès i l’Alt Camp en els propers 5-10 anys.