La Generalitat treballa per arranjar l'àrea afectada per l'incendi de Sant Llorenç

query_builder   22 agost 2003 14:02

event_note Nota de premsa

La Generalitat treballa per arranjar l'àrea afectada per l'incendi de Sant Llorenç

Tècnics del Departament de Medi Ambient elaboren un estudi detallat per determinar l’estat actual del bosc i concretar les intervencions a realitzar a la zona calcinada El proper dimecres, responsables de Medi Ambient es reuniran amb tots els ajuntaments afectats per establir el pla de recuperacióL’Agència Catalana de l’Aigua ja ha iniciat la neteja de rieres i torrents per evitar obstruccions en cas de riuada

Durant aquests dies, tècnics del Departament de Medi Ambient han analitzat, conjuntament amb els propietaris forestals i els ajuntaments de la zona, l’àrea cremada per l’incendi de Sant Llorenç Savall per avaluar quines són les actuacions més imminents a realitzar. La majoria dels boscos afectats són de propietat privada i per tant hi haurà dues vies d’actuació: els propietaris podran acollir-se al sistema d’ajuts per retirar la fusta o bé, a través de convenis, s’executaran els treballs i la gestió des de l’administració.

En primer lloc i de manera immediata, la prioritat és retirar del bosc les restes de vegetació cremada a la zona dels incendis. Aquesta retirada s’ha de fer per afavorir la regeneració natural, per prevenir plagues d’insectes i malalties del bosc i per evitar que les fustes i restes de l’incendi puguin obstruir el pas de l’aigua en cas de pluja. Amb l’objectiu de donar una sortida a tota la fusta cremada s’han estudiat les indústries properes a la zona afectada i es donarà un ús en forma de combustible per la producció energia elèctrica i un ús per convertir-la en palets i fusta d’embalatge.

Els tècnics forestals de la delegació de Medi Ambient de Barcelona estan elaborant un estudi detallat per determinar l’estat actual del bosc. Aquest estudi permetrà d’una banda saber com s’ha de protegir el bosc que no s’ha cremat dins l’àrea afectada i de l’altra concretar les intervencions a realitzar a la zona calcinada.

L’estudi de recuperació diferenciarà els sectors que de forma natural es regenerin i els sectors que necessitaran repoblació artificial. Aquest pla, que s’està acabant de dissenyar, s’explicarà en una reunió que es mantindrà el proper dia 27 d’agost amb tots els ajuntaments afectats per l’incendi. En les zones de regeneració natural de l’alzina i pi blanc es faran intervencions encaminades a accelerar la recuperació del bosc i millorar-ne les condicions per defensar-se de nous focs.

La superfície final afectada per l’incendi és de 4.568 hectàrees, de les quals 3.760 hectàrees corresponen a superfície arbrada i la resta a terres de cultiu, matolls i pastures. Per comarques, la distribució és de 1.399 Ha al Vallès Oriental (1.225 Ha arbrades); 2.330 al Vallès Occidental (1.810 Ha arbrades); i 839 al Bages (725 Ha arbrades).

Les principals espècies vegetals cremades han estat el pi, fonamentalment pi blanc, seguit del pi roig, pinassa i pi marítim, amb 3.140 Ha afectades; i l’alzina, amb 610 Ha cremades.

El foc ha causat menys impacte sobre la fauna autòctona. Cap espècie en perill d’extinció ha resultat afectada. Cal destacar que l’aclariment del bosc suposarà a mitjà i llarg termini el creixement de colònies de rosegadors com ara llebres i conills, aliment bàsic de l’àliga cuabarrada, un rapinyaire protegit i en perill d’extinció.

Paral·lelament, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient, ha encarregat un estudi de les rieres més afectades per tal de definir i executar, amb la màxima urgència, una sèrie d’actuacions que millorin les seves característiques de cara a futurs aiguats.

Fins el moment, s’han iniciat actuacions els dies 14, 19 i 20 d’agost a Sant Llorenç Savall, Monistrol de Calders i Granera respectivament.

El conjunt d’actuacions que es duran a terme seran les següents:

 Castellar del Vallès: Riu Ripoll.

Eliminació d’arbres morts o vius en estat precari que, en situació de riuada puguin provocar l’embussament del curs fluvial; dragat de tres rescloses; i restitució i protecció, mitjançant mur d’escullera de l’endegament del riu.

 Granera: Riera de Marcet.

La capçalera es troba en àrea cremada. Es farà el dragat d’una resclosa i la implantació d’una comporta de buidat.

 Monistrol de Calders: Riera de Sant Joan i Riera d’Om, en tram urbà.

Es netejarà la vegetació de les lleres i se n’eliminarà l’arbrat; s’implantarà una escullera de protecció; es farà el dragat d’una resclosa i la implantació d’una comporta de buidat.

 Castellterçol: Torrent del Castell, des de l’inici del tronc principal fins la confluència amb la Riera de Sant Quirze.

Es netejarà la vegetació de la llera i s’eliminarà bloc rocós aigües avall del Pont del Castell.

 Talamanca: Riera de Talamanca.

Es netejarà la llera a l’alçada de la Casa del Molí, i en la intersecció amb la carretera BV-1221, i es dragarà les rescloses de la Casa del Molí i de Vintró.

 Mura: Riera de Talamanca i Riera de Mura.

Es netejarà la vegetació de la llera al seu pas pel nucli urbà i es dragaran les rescloses de Solanes, Les Rafardes i del Molí del Mig.

 Sant Llorenç Savall.

Es netejarà el Torrent de Collbarra, des de la confluència amb el riu Ripoll fins a aigües amunt del creuament amb la carretera B-124, de Sant Llorenç Savall a Monistrol de Calders; el Torrent del Micó; el torrent de l’Ermengol, en el tram final; i el riu Ripoll, des del Torrent de l’Ermengol fins el Torrent de la Font de Sant Miquel.