L'ACA continua treballant per retirar les aigües de l'abocament de pesticides

query_builder   24 novembre 2004 14:56

event_note Nota de premsa

L'ACA continua treballant per retirar les aigües de l'abocament de pesticides

Des de primera hora d’aquest matí, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) del Departament de Medi Ambient i Habitatge continua treballant en les tasques de retirada d’aigua del canal on ahir a la tarda un camió accidentat va abocar pesticida. L’accident es va produir cap a les 6 de la tarda, a la carretera GIV 6216, al terme municipal de Castelló d’Empúries. En principi, no es creu que l’abocament pugui comportar una afecció de les aigües.

El camió accidentat transportava pesticides, concretament un fungicida en pols, i, en caure la càrrega, alguns sacs es van trencar i van anar a parar al canal, on es van dissoldre amb l’aigua. Ahir a la tarda es va confinar el canal entre dues motes, distants entre si d’uns 120 metres. L’amplada del canal és d’1,5 metres, i la fondària de 0,5 metres. Aquest canal no s’utilitza per captar aigua ni tampoc per regar, sinó que deriva de surgències d’aigua subterrània, i, per tant, no hi ha perill per a les aigües circulants. També, com a mesura preventiva, es van avisar els masos propers perquè no captessin aigües dels pous i es van tancar les comportes de les aigües d’entrada als Aiguamolls de l’Empordà.

Ahir a la tarda, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries va cedir dos contenidors. En un contenidor es van col•locar els sacs del palet que no s’havien trencat, i en l’altre les terres impregnades amb el pesticida i les que havien estat en contacte amb l’aigua. També ahir mateix, l’ACA va fer desplaçar a la zona un camió cisterna perquè comences a succionar l’aigua afectada. Tots aquests residus sòlids i aigües contaminades es portaran  per indicació de l’Agència de Residus de Catalunya a GRECAT (Gestió de Residus Especials de Catalunya) perquè siguin tractats adequadament.

Tècnics de l’ACA van prendre mostres ahir mateix de les aigües del canal (aigües amunt i aigües avall de l’accident), per veure si han estat contaminades. De tota manera, i atès que les aigües del canal són aigües del freàtic, no es creu que hi hagi una afecció a les aigües del subsòl ja que el flux de l’aigua és a la inversa, és a dir, va del subsòl cap a la superfície.