El proper diumenge se celebra el Dia Mundial de les Zones Humides

query_builder   31 gener 2003 13:34

event_note Nota de premsa

El proper diumenge se celebra el Dia Mundial de les Zones Humides

Per divulgar el valor dels espais naturals fràgils i amenaçats, se celebra el proper diumenge, 2 de febrer, el Dia Mundial de les Zones Humides, que commemora la signatura, l’any 1971, del Conveni de Ràmsar per a la protecció d’aquests ecosistemes. El conveni, signat per 135 estats, enumera 1.235 zones humides de tot el món que suposen més de 106 milions d’hectàrees.

Les zones humides de Catalunya incloses al conveni de Ràmsar han estat fins ara els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre i el llac de Banyoles. Però Catalunya ha elaborat el seu propi inventari de Zones Humides que permet identificar i delimitar més de 230 aiguamolls, maresmes i estanys, dels quals descriu la flora i la fauna, i enumera 423 llacs i estanys de l’alta muntanya pirinenca.

 Les Zones Humides són un dels elements del patrimoni natural que mereixen una atenció especial: es tracta d’ecosistemes diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables. A tall d’exemple, podem dir que maresmes i estanys tenen una importància vital per a moltes espècies d’ocells (ànecs, fotges, flamencs, camallargues, esplugabous, xatracs, bernats pescaires, agrons roigs, blauets, boscarles etc.), de mamífers com la llúdriga i de comunitats vegetals (canyissars, jonqueres, salicornars, bogars, gespes d’isòets, etc). Així mateix, són proveïdors d’aigua dolça, en quantitat i qualitat, i per tant en garateixen el subministrament.

 Els aiguamolls tenen una gran capacitat d’emmagatzematge de reserves hídriques, redueixen els danys dels aiguats i filtren i retenen contaminants. Aquest any 2003 ha estat declarat per les Nacions Unides com l’Any Internacional de l’Aigua Dolça Potable, una de les mancances de milions de persones en l’actualitat.

Les zones humides són els ecosistemes més productius de la terra, ja que generen recursos primaris i juguen un paper fonamental en el cicle de l’aigua. Activitats als Parcs Naturals Per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà ha projectat les següents activitats:  Visita guiada al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Lloc de sortida: el Cortalet Hora: 11h Es deixaran prismàtics gratuïts Us recordem que aquest any es excepcionalment bo per la gran quantitat i varietat d’ocells que passen l’hivern a casa nostra.  Xerrada (amb passi de vídeo) sobre la Convenció Ramsar (Protecció internacional de les zones humides). El Parc pertany a aquest Conveni des de l’any 1993 A càrrec de Josep Espigulé, director del Parc. Lloc: Sala Gòtica de Castelló d’Empúries. Hora: 20h Les zones humides de la demarcació de Girona