Ha començat a nevar al Pirineu i el Servei Meteorològic de Catalunya confirma l'arribada d'aire polar

query_builder   29 gener 2003 18:39

event_note Nota de premsa

Ha començat a nevar al Pirineu i el Servei Meteorològic de Catalunya confirma l'arribada d'aire polar

Aquesta matinada ha començat a nevar a la Val d’Aran així com al nord del Pallars, de l’Alta Ribagorça i d’Andorra; de bon matí el gruix de neu a Vielha era entre els 20 i els 30 cm. Durant el matí la nevada ha passat, esporàdicament, al vessant sud: Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Ripollès, el nord del Berguedà i el nord de la Garrotxa. S’ha detectat la neu a les localitats de Sort, Ribes de Freser i Ripoll.

Durant les pròximes hores i al llarg de dijous dia 30 i divendres 31 la nevada continuarà al Pirineu, intensificant-se, coincidint amb el gruix de la irrupció polar, que arribarà divendres, quan la temperatura a 5200 metres baixarà fins els 40 graus sota zero. Entre la tarda del dia 30 i la matinada del dia 31 la neu podria aparèixer, esporàdicament, a punts del nord-est de Catalunya i a les proximitats dels Ports de Beseit.

Aquesta onada d’aire fred anirà acompanyada de vents de tramuntana molt forts, especialment divendres dia 31. Entre divendres dia 31 de gener i diumenge dia 2 de febrer la temperatura baixarà de forma molt acusada a les zones arrecerades del vent, i podria arribar per sota dels -20 graus al Pirineu, dels -15 graus al Prepirineu, dels –7 a l’interior, i per sota dels zero al litoral.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per vent. En el cas del Pirineu, l’avís és de nivell 2 a causa d’acumulacions de neu prevista de més de 20 cm en 24 hores a la cota 600, que en el cas de la Val d’Aran i del nord de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà podria arribar als 50 cm en 24 hores.