Extraordinària nevada al Pirineu i vents huracanats a molts punts del país

-Durant el cap de setmana remetrà el vent i la neu, però la temperatura baixarà més

query_builder   31 gener 2003 16:31

event_note Nota de premsa

Extraordinària nevada al Pirineu i vents huracanats a molts punts del país

-Durant el cap de setmana remetrà el vent i la neu, però la temperatura baixarà més

La nevada caiguda al Pirineu durant les darreres 24 hores ha deixat gruixos de 70 cm a Certascan, 44 cm a Malniu, 40 cm a Lles i Boí i fins a 30 cm a la Masella. Els gruixos acumulats en tot l’episodi arriben a més d’1 metre a punts del Pirineu, per exemple a la boca sud del Túnel de Vielha amb 150 cm, al refugi de la Pleta (Tavascan) amb 120 cm o a Vielha amb 100 cm. També destaquen els gruixos mesurats al poble de Tavascan, amb 80 cm, a Ribera de Cardós 50 cm, a Puigcerdà i Prats 30 cm, a Paüls 20 cm o a Sort 15 cm.

També ha nevat lleugerament a d’altres punts de Catalunya. Dijous al vespre ho va fer a les zones altes del sud, i la matinada de divendres a punts de la Costa Brava. El vent, però, s’enduia la neu. Les ratxes màximes de vent han arribat, de matinada, a superar els 200 km/h a Portbou, amb un valor mitjà en 30 minuts de 133 km/h, que supera l’anterior rècord assolit el 30 de desembre de l’any 2000 de 132 km/h. És de destacar que aquest vent anava acompanyat de temperatures de poc més d’un grau i de volves de neu. És probable que el vent hagi superat aquest valor, però a les quatre de la matinada, les dures condicions meteorològiques han fet que l’estació deixés de transmetre dades. El vent ha superat els 100 km/h a les zones altes del Pirineu així com a molts punts del Montsià i del Baix Ebre.

Durant les pròximes hores la nevada continuarà al Pirineu, si bé tornarà a quedar restringida al seu vessant nord, on encara podrien acumular-se més de 15 cm de neu nova. El vent s’intensificarà una mica més al llarg d’avui divendres, per començar a afluixar dissabte 1 de febrer. A partir d’avui divendres al vespre, i durant el cap de setmana, la temperatura baixarà de forma molt acusada a les zones arrecerades del vent, i es podria situar per sota dels –20º C al Pirineu, per sota dels –15º al Prepirineu, per sota dels –7º a l’interior, i per sota dels zero al litoral.