El projecte d'interconnexió de xarxes no consta a la llista de projectes alternatius al transvasament de l'Ebre

query_builder   22 abril 2004 15:32

event_note Nota de premsa

El projecte d'interconnexió de xarxes no consta a la llista de projectes alternatius al transvasament de l'Ebre

La interconnexió de xarxes no és un projecte prioritari per al Departament de Medi Ambient i Habitatge

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, ha anunciat la derogació  dels articles de la Llei del PHN que fan referència al transvasament de l’Ebre. Davant d’aquest anunci, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha col·laborat fent-li arribar un conjunt de projectes  alternatius al transvasament amb l’objectiu de poder-los presentar com a actuacions a Catalunya amb càrrec al Fons de Cohesió Europeu. Entre aquests projectes no consta la interconnexió de xarxes, ja que no és considera un projecte prioritari pel Departament.

El conjunt de projectes presentats són d’interès hidràulic i mediambiental (dessaladores, basses de recàrrega i projectes de descontaminació dels aqüífers, restauració de la continuïtat hidrològica del riu Ebre, etc.). Tots aquests són projectes que generen nous recursos hídrics i tenen com a destinatàries les conques internes de Catalunya. També hi ha infraestructures de l’Ebre per contribuir d’una manera immediata a les necessitats mediambientals de la seva conca, del riu i el seu delta.

La interconnexió de xarxes entre el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i la Xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) no consta en el conjunt de projectes alternatius al transvasament, ni ha estat prioritzada ni reclamada en cap moment per la Generalitat. En canvi, sí que consta en la relació d’obres de l’annex 2 de la Llei 10/2001, de 5 de juliol, del Pla hidrològic nacional.

La nova ministra de Medi Ambient ha manifestat que les obres d’aquest annex 2 queden fora de la primera derogació, si bé se’n debatrà seguidament la necessitat o les possibles modificacions. A Catalunya,  disposarem durant el mes de maig de l’estudi elaborat en col·laboració amb la Fundación para la Nueva Cultura del Agua sobre la gestió de la demanda d’aigua a les conques internes de Catalunya. Aquest estudi, el  va encarregar el Govern el passat 29 de desembre per justificar la no-necessitat del transvasament.