El conseller de Medi Ambient i Habitatge presenta els resultats de la campanya Catalunya estalvia aigua

query_builder   5 juliol 2004 12:39

event_note Nota de premsa

El conseller de Medi Ambient i Habitatge presenta els resultats de la campanya Catalunya estalvia aigua

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha presentat aquest matí, juntament amb la tercera tinent d’Alcalde i presidenta de la Comissió de Sostenibilitat, Serveis Urbans i Medi Ambient, Imma Mayol, els resultats de Barcelona i Catalunya de l’estalvi d’aigua de l’estudi Catalunya estalvia aigua. 

Aquest estudi, que ha estat elaborat per Ecologistes en Acció de Catalunya per encàrrec del Departament de Medi Ambient i Habitatge, posa de manifest l’èxit de la prova pilot i encoratja a continuar-hi treballant. Els resultats de la campanya Catalunya Estalvia Aigua demostren que es pot obtenir un important estalvi domèstic d’aigua, aplicant mesures senzilles a les llars de Catalunya.

Resultats dels municipis pilot

Torredembarra. Els resultats indiquen que la mitjana d’estalvi per municipi és del 12%. Aquestes xifres oscil•len entre el 6% dels habitatges ocupats permanentment i el 14,5% dels habitatges de segona residència.

Santa Perpètua de Mogoda. S’ha observat la variació segons la tipologia de l’habitatge, en presencia o no de jardí. En tot el municipi, l’estalvi ha oscil•lat entre el 2% i el 20%, però en la majoria dels casos és superior al 8%.

Barcelona. L’estalvi calculat en els tres primers trimestres se situa a Nou Barris entre el 9% i el 15%.  En el cas de Sarrià-Sant Gervasi està entre el 6% i el 8%. Aquests nivells oscil•len en funció de les característiques de l’habitatge, l’antiguitat de la construcció i tipus d’instal•lació, parcial o total. 

Característiques de l’estudi

Catalunya Estalvia Aigua ha estat una campanya pilot per impulsar l’estalvi domèstic d’aigua. Neix de la col•laboració entre l’entitat Ecologistes en Acció i l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que l’ha finançat. En la campanya també han col•laborat els ajuntaments de Barcelona, Torredembarra i Santa Perpètua de Mogoda.

La campanya ha consistit en la instal•lació de mecanismes estalviadors d’aigua en un conjunt de llars de Catalunya, que s’han prestat voluntàries a participar-hi.

 Porta a porta Autoinstal•lació Ferreteries i altres TOTAL

Torredembarra 853 - 90 943

Santa Perpètua 913 - 200 1113

Sarrià 1074 105 - 1179

Nou Barris 853 91 - 944

TOTAL 3693 196 290 4179

Els mecanismes d’estalvi consisteixen en airejadors a les aixetes, contrapesos a les cisternes dels WC i estranguladors de cabal a les dutxes. S’han desenvolupat fent el seguiment del consum de les cases en comparació amb el que tenien abans de la col•locació dels mecanismes i aplicant la correcció corresponent a les variacions del consum de tota la població. D’aquesta manera, s’ha pogut avaluar amb precisió quin és l’estalvi assolible mitjançant la instal•lació de mecanismes, i també, caracteritzar-ne l’eficàcia segons el tipus de llar on s’instal•len. Així s’ha contribuït a una estratègia global de gestió de la demanda.

La campanya d’instal•lació de mecanismes s’ha reforçat amb diverses activitats de conscienciació i publicacions en els municipis on s’ha desenvolupat. Aquestes inclouen xerrades en centres cívics, classes en centres d’ensenyament i contactes amb diferents associacions de veïns.

Propostes de futur

El Departament de Medi Ambient i Habitatge està treballant, actualment, en el possible inici de noves campanyes a municipis que ja n’han manifestat l’interès.

Paral•lelament, s’iniciarà, un cop aprovat per la UE, el projecte LIFE-Medi Ambient Estalvi i Consum Eficient d’Aigua, en el qual participaran també el Departament de Medi Ambient i Habitatge, l’Agència Catalana de l’Aigua, les Diputacions de Barcelona i Tarragona i 20 Ajuntaments.