El conseller Milà ha inaugurat el fòrum internacional sobre la comunicació dels riscos naturals

L'Europa del Mediterrani s'avança en la prevenció dels riscos naturals

query_builder   28 octubre 2004 19:30

event_note Nota de premsa

El conseller Milà ha inaugurat el fòrum internacional sobre la comunicació dels riscos naturals

L'Europa del Mediterrani s'avança en la prevenció dels riscos naturals

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha inaugurat aquest matí el Fòrum Internacional de Comunicació de Riscos Naturals. Aquest fòrum clou el projecte RINAMED, sobre els riscos naturals a l’arc mediterrani europeu i s’adreça a comunicadors professionals dels riscos naturals: periodistes, responsables tècnics i polítics de les administracions i persones implicades en el món de la comunicació ambiental.

En el seu discurs, el conseller Salvador Milà ha destacat “la importància de prevenció dels riscos naturals mitjançant la informació i formació de la ciutadania”. Així, ha afirmat que “els mitjans de comunicació, que disposen d’una alta credibilitat entre els ciutadans, s’han de regir pel principi de responsabilitat professional en la comunicació del risc. Per això, han d’aprofitar els períodes de situació normalitzada per fer didàctica de prevenció dels  riscos”.

Així mateix, el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, que ha participat en la taula rodona de les jornades internacionals, ha afirmat que “el projecte Rinamed és un exemple de visió de futur ja que s’avança a les línies de treball de l’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de Nacions Unides que confirmen que els riscos naturals augmentaran amb el canvi climàtic”. D’aquesta manera, “la prevenció dels riscos naturals és molt necessària i la seva comunicació ha de permetre començar a adaptar-se en aquest nou escenari futur” ha afegit.

En el Fòrum, també han participat el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, i el director general d’Emergències, Ricardo Olabegoya, del Departament d’Interior, ja que els dos departaments, Interior i Medi Ambient i Habitatge, treballen conjuntament en aquest projecte i en aspectes relacionats amb la prevenció dels riscos naturals.

A la conferència inaugural del Fòrum a càrrec de l’expert en Climatologia i catedràtic de geografia regional de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, s’han exposat els principals dèficits de la gestió i administració dels riscos. Possiblement el més important, segons Olcina, és reconèixer que la regió mediterrània és la més significativa a nivell de riscos i és per això que cal “un nou enfocament dels riscos naturals, un nou enfocament territorial de l’administració del risc”. Per assolir aquests canvis, Olcina ha demanat una directiva marc de la Unió Europea sobre els riscos que estableixi, entre altres, la comunicació a la societat dels riscos naturals de forma propera i veraç.

El projecte Rinamed

El projecte Rinamed sorgeix de l’àmbit de treball de programa Interreg III B de la Unió Europea, en què s’analitzen la prevenció i la gestió dels riscos naturals com són els incendis forestals, les inundacions, les esllavissades, etc. La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Interior i de Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha estat una de les regions capdavanteres d’aquest projecte.

Rinamed busca treure profit de les diferències que existeixen entre totes les regions implicades en els àmbits de les normatives i els processos administratius, el funcionament dels serveis d’emergències i protecció civil i el contingut específic de les polítiques de prevenció i protecció dels béns de cada lloc.

En el projecte prenen part 11 regions de diferents estats de la Unió Europea: Andalusia, Illes Balears, Calàbria, Llenguadoc-Rosselló, Ligúria, Llombardia, Regió de Múrcia, Piemont, Provença-Alps-Côte d’Azur, País Valencià i Catalunya. També participen la Universitat de Barcelona i el Centre Méditerranéen de l’Environement a França.