El conseller Espadaler inaugura la deixalleria de Sallent

Cada 10 dies s'inaugura una deixalleria a Catalunya

query_builder   4 abril 2003 18:28

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler inaugura la deixalleria de Sallent

Cada 10 dies s'inaugura una deixalleria a Catalunya

L’objectiu de Medi Ambient és que l’any 2006, tots els ciutadans de Catalunya puguin gaudir d’aquest servei

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha inaugurat avui la deixalleria de Sallent. Aquesta és la setena deixalleria a la comarca del Bages i aviat entraran en funcionament noves instal·lacions a Navàs, Artés, Sant Joan de Vilatorrada i Cardona. Catalunya compta des d’avui amb més de 200 deixalleries en servei gràcies a la col·laboració de la Generalitat amb les administracions locals. A curt termini s’aniran afegint les que actualment ja tenen finançament o estan en construcció, cosa que representa una fita important en la voluntat de millorar dia a dia els recursos de gestió de residus.

 La deixalleria de Sallent

 La deixalleria de Sallent donarà servei a una població de més de 7000 habitants que hi podran aportar tots aquells residus que no es generen de forma diària però que disposats de manera selectiva en els contenidors de la deixalleria es podran tractar adequadament. La separació i posterior gestió que fan aquestes instal·lacions possibiliten el seu aprofitament i eviten que vagin a parar als abocadors.

La deixalleria de Sallent s’’inclou dins el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2001-2006 i té com a objectiu prioritari la recollida selectiva amb una projecció de serveis per tot el conjunt de la població de Catalunya.

 La nova deixalleria del Bages representa un pas endavant per consolidar el model de gestió de residus municipals que determina l’ampliació, millora i complement de la xarxa de deixalleries en municipis de mes de 5000 habitants.

 Aquesta nova obra està instal·lada a dues cotes. A la cota superior hi ha l’oficina de control, el magatzem de residus especials i els contenidors de recollida selectiva. A la cota inferior, els contenidors de grans dimensions i el cobert. Hi ha petites zones enjardinades i un tancament perimetral que fa la instal·lació inaccessible fora de les hores d’obertura. La instal·lació consta d’energia solar tèrmica a la coberta de l’oficina.

Apropar la recollida selectiva al ciutadà

 El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya va apostar, l’any 1995, a través del primer Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (1995-2000), per la creació d’una infraestructura que, apropant-se al ciutadà, facilités la seva participació en la recollida selectiva dels residus.

 Durant aquesta etapa (1994-2000), la Generalitat va invertir 15,16 milions d’euros en el finançament de deixalleries, arribant-ne a tenir 154 en servei. En aquest mateix any 2000, a les deixalleries ja s’hi van recollir 110.000 tones de residus municipals, molts d’ells especials, que no van anar als dipòsits controlats i sí, a plantes especialitzades que van poder-los aprofitar.

 Un Nou Programa per completar la xarxa de deixalleries

 La revisió del Programa de gestió de residus municipals per al següent període (2001-2006), aprovat el novembre de 2001, es proposa completar aquesta infraestructura amb un doble objectiu: estendre el servei de deixalleria a tot el territori i millorar la gestió per tal d’incrementar al màxim les quantitats de residus que es destinen a l’aprofitament.

Les actuacions previstes pel Programa són completar la xarxa de deixalleries en municipis de 2.000 a 5.000 habitants; implantar mini-deixalleries de barri a l’interior dels grans nuclis urbans; servei de deixalleria mòbil per abastar tot el territori; i equipament, ampliació i millora de les deixalleries ja existents.

Aquestes actuacions seran finançades al 100% per la Generalitat, amb una inversió prevista fins al 2006 de 8,97 milions d’euros, per tal de disposar d’una xarxa de més de 350 deixalleries a tot el territori. Això permetrà que tots els ciutadans de Catalunya disposin, el 2006, del servei de deixalleria, fixa o mòbil, en el seu propi municipi, i que s’arribin a recollir, a través d’aquestes instal·lacions, el 10% del total de residus municipals generats. Aquest ritme de desplegament de deixalleries (passar de les 200 en servei al començament de 2003 fins a les 354 previstes al 2006) equivaldria, durant la resta de vigència del nou Programa, a una deixalleria més en servei cada 10 dies.