El conseller Espadaler inaugura l'ampliació dels Estanys de Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

query_builder   30 juliol 2003 11:17

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler inaugura l'ampliació dels Estanys de Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

És una zona humida de gran importància ecològica Enguany la Generalitat commemora els 20 anys dels Parcs Naturals de Catalunya

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquest matí  l’ampliació dels Estanys de Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les actuacions de millora han consistit en la creació de dos nous estanys, adjacents als recuperats l’any 1990. Enguany la Generalitat commemora el 20è aniversari dels Parcs Naturals de Catalunya i per aquest motiu s’ha organitzat un seguit d’activitats als diferents parcs del país.

Els Estanys de Jordà estan situats al bell mig del pla de Jordà, confinats entre el volcà de Puig Jordà, al nord i la Serra de les Lleixeres, al sud i pertanyen al terme municipal de Santa Pau (Garrotxa). La millora dels Estanys demostra l’interès que té el Departament de Medi Ambient  per conservar i recuperar les zones humides del nostre país.

Per dur a terme el projecte s’han escollit uns criteris que es basen en propostes simples que comporten un manteniment mínim, de baix cost econòmic i s’integren plenament en l’entorn. El disseny dels nous estanys, el tipus de material (argila), fondària i la morfologia de les mateixes, permeten el manteniment d’aigua permanent lliure de vegetació al llarg de l’any. Es calcula que l’àrea inundable màxima és de 9 ha en un hivern humit.  En total s’han mogut un volum de 12.600 m3 de terres, sumant terra vegetal i argiles, que s’han ubicat a l’entorn dels mateixos estanys.

El cost de l’actuació, inclosa la redacció del projecte i la direcció d’obra, ha estat de 73.500 € cofinançats entre el Departament de Medi Ambient i la Diputació de Girona, que és propietària dels terrenys, però que n’ha cedit la gestió al Departament de Medi Ambient.

L’objectiu del projecte de millora ha consistit bàsicament en incrementar la superfície de la zona humida, tot assegurant zones d’aigües permanents durant tot l’any, fins i tot durant els mesos més secs. D’aquesta manera s’aconsegueix potenciar de forma considerable la diversitat florística, faunística i paisatgística de l’indret.

La zona humida es compatibilitza amb un ús ramader dels prats colindants oferint un exemple d’integració entre una zona humida, on el primer objectiu és la conservació de la biodiversitat, i una àrea pasturada de la qual se’n obté un aprofitament ramader important.

A l’any 1990, el Parc Natural va executar un primer projecte de recuperació dels antics estanys el que va motivar que aquesta àrea s’inclogués dins el Catàleg de Zones Humides promogut pel propi Departament de Medi Ambient. Comprovats els interessants resultats obtinguts, a partir dels diferents seguiments ecològics implementats, es va considerar interessant promoure’n ara la seva ampliació.

La millora i ampliació dels Estanys de Jordà afavorirà els resultats dels diferents seguiments de fauna que s’hi realitzen:

- Seguiment de la població d’odonats (des del 2002)

- Seguiment dels macroinvertebrats aquàtics (des del 2001), en col·laboració amb el Departament d’Ecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

- Inclòs dins la xarxa de seguiment dels punts de reproducció d’amfibis (des del 1998);

- Cens d’aus hivernants (des de 1997), en col·laboració amb el Servei de Fauna de la Direcció General de Boscos i Biodiversitat del DMA.

- Anellament d’ocells (des de 1997), en col·laboració amb l’Institut d’Ornitologia de Catalunya.

Els Estanys de Jordà esdevenen, actualment, la zona humida més important, des d’un punt de vista ecològic, de les existents en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Segons les dades obtingudes mitjançant l’anellament científic d’ocells, és la tercera estació de Catalunya amb més alt nombre d’espècies tan a l’estiu com a la tardor i la diversitat d’espècies anellades durant la migració de tardor és superior a les altres campanyes d’anellament existents com la del Delta de l’Ebre.

A banda del seu interès ecològic, aquests estanys representen un punt d’aigua de fàcil accés pels mitjans aeris encarregats de l’extinció d’incendis forestals.