El conseller Espadaler ha presentat el Manual d'ecogestió dedicat a la prevenció de la contaminació a la indústria càrnia

query_builder   23 setembre 2003 18:49

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler ha presentat el Manual d'ecogestió dedicat a la prevenció de la contaminació a la indústria càrnia

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presentat aquesta tarda el Manual d’ecogestió dedicat a la prevenció de la contaminació a la indústria càrnia, organitzada pel Centre per a l’Empresa i el Medi Ambient (CEMA), del Departament de Medi Ambient, en col·laboració amb la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC).

 

Un dels objectius del Departament de Medi Ambient és promoure i difondre els instruments de qualificació ambiental, en particular els sistemes de gestió ambiental i d’etiquetatge ecològic. El Manual és una guia per integrar la prevenció com a primera aina de gestió ambiental. Se centra en actuacions que permeten disminuir els consums d’aigua i energia, l’optimització de les matèries primeres, la reducció dels corrents residuals generats, així com la valorització i, finalment, la gestió correcta d’aquells que no han pogut ser evitats. La indústria del sector carni comprèn un conjunt d’activitats molt diverses que presenten un alt grau de complexitat i requeriments, tecnològics i ambientals que obliguen al sector a una evolució permanent que, a més, ha de tenir en compte els que provenen d’altres àmbits, com el de la bromatologia i la sanitat.

El Manual és el penúltim de la sèrie de deu sectors que, al llarg dels darrers 14 mesos han estat analitzats pel Centre per a l’Empresa i el Medi Ambient per tal d’oferir recomanacions pràctiques a les empreses que millorin la seva gestió mediambiental en un marc d’eficiència empresarial. Partint de la descripció de les diferents activitats de la indústria càrnia, des dels escorxadors fins a l’elaboració de productes cuits i curats, el manual fa propostes d’actuacions de reducció i reciclatge en origen, producte de les experiències del propi sector, de recomanacions d’experts, així com dels coneixements de les diferents unitats del Departament de Medi Ambient.

Els sectors que han estat ja publicats són, juntament amb el carni: tractament de superfícies, oli d’oliva, vi i cava, construcció, tèxtil, lacti, arts gràfiques i adobament de la pell. El proper 25 de setembre es presentarà la guia de la prevenció de la contaminació en el  sector de la logística, amb el que es tanca aquesta primera sèrie.