El Departament de Medi Ambient edita un manual per prevenir la contaminació en les indústries vinculades a la tintura, acabats i estampació tèxtil

Avui s'ha presentat a Sabadell

query_builder   13 febrer 2003 18:23

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient edita un manual per prevenir la contaminació en les indústries vinculades a la tintura, acabats i estampació tèxtil

Avui s'ha presentat a Sabadell

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya a través del CEMA SA (Centre per a l’Empresa i el Medi Ambient), amb la col·laboració del Consejo Intertextil Español, ha editat un manual que té com a objectiu prevenir la contaminació en els processos industrials vinculats a la tintura, l’estampació i els acabats tèxtils. A través d’aquest manual, es presenten alternatives mediambientals a fi de poder-les aplicar en els processos industrials, amb l’objectiu de reduir i minimitzar la contaminació d’origen. Aquest manual s’ha presentat aquesta tarda a Sabadell.

Aquest kit que porta per nom Prevenció de la Contaminació en la tintura, estampació i acabats tèxtils està format per el manual en suport paper i en suport CD; unes fitxes on s’exposen casos pràctics realitzats per empreses del sector; un CD on es fa un Diagnosi Ambiental d’Oportunitats de Minimització i un altre CD on es presenta el Disseny i aplicació d’un programa de bones pràctiques ambientals a la indústria. Forma part de la col·lecció Manuals d’ecogestió que té altres quatre títols editats: Tractament de superfícies, Bones pràctiques en l’execució d’obres, Bones pràctiques ambientals en la producció de vi i cava i Prevenció de la contaminació en la producció d’oli d’oliva. En la seva preparació hi han intervingut reconeguts experts, el propi sector i les diferents unitats del Departament que, des de fa anys, treballen per impulsar les millores en la gestió mediambiental a les empreses.

La comarca del Vallès Occidental és la més important de Catalunya en el camp de les indústries vinculades a la tintura, acabats i estampació, amb un 35% de la totalitat del sector. La segueixen el Maresme, amb el 22%, el Baix Llobregat, amb el 10%, el Vallès Oriental, amb el 9% i el Barcelonès amb el 8%.

En el sector de la tintura, l’estampació i els acabats tèxtils predominen les petites i mitjanes empreses, amb una gran especialització i concreció dins el procés productiu. Són els subsectors de l’estampació, la tintura i els acabats tèxtils els que tenen una major rellevància a Catalunya i també, els que tenen uns efectes més significatius sobre el medi ambient, tant pel consum de recursos, especialment aigua, com per la generació d’aigües de contaminació, especialment aigües residuals.

Aquestes empreses, degut a la pressió que ha exercit la societat i la mateixa adminitració, han anar incorporant criteris ambientals a la seva gestió i han realitzat importants inversions, ja sigui en sistemes per prevenir o per controlar la contaminació. En aquest manual s’hi poden trobar de forma fàcil i esquemàtica recomanacions i bones pràctiques que poden adquirir les empreses per la seva gestió ecològica. Com a exemple s’apunta que es pot estudiar la possibilitat de reduir el nombre d’etapes que es realitzen en humit mitjançant la realització de dues o més etapes en un mateix bany. D’aquesta forma, es pot aconseguir, no només reduir el consum d’aigua i energia, sinó també d’auxiliars i productes químics. Altres possibilitats que s’apunten, són optimitzar les operacions de neteja de les màquines i estris, o estudiar les possibilitats existents per recuperar calor, ja sigui a partir de gasos calents, vapor o aigua calenta.

A partir de casos pràctics d’empreses del sector es poden conèixer possibles solucions que han aplicat a través de les fitxes que incorpora el kit. Per exemple, una empresa de Terrassa explica com va decidir instal·lar un sistema informàtic integrat que controla totes les etapes del procés de tintura per tal de reduir el consum d’aigua. Com a conseqüència d’aquesta automatització del procés, l’empresa ha estalviat un 19% en productes químics i auxiliars, un 30% d’energies de calor i un 70% en consum d’aigua. D’altra banda, ha reduït fins a un 75% la càrrega contaminant abocada. Es tracta d’un clar exemple de com la introducció de noves tecnologies suposa, a més d’una millora de la qualitat i una reducció dels costos d’operació a una millora ambiental que justifica l’elevada inversió realitzada.