El Departament de Medi Ambient reprèn la via administrativa per l'abocament d'animals morts a Tavertet perquè la Fiscalia ha arxivat les diligències

query_builder   29 gener 2003 18:09

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient reprèn la via administrativa per l'abocament d'animals morts a Tavertet perquè la Fiscalia ha arxivat les diligències

El Departament de Medi Ambient ha reprès la via administrativa per l’abocament d’animals morts a Tavertet (Osona) el mes d’abril de 2002 després de conèixer que la Fiscalia ha arxivat les diligències per considerar que no ha quedat acreditat que durant l’existència d’aquest abocador s’hagi pogut afectar de forma greu el medi natural. El Departament de Medi Ambient, havia tramès aquest cas a la Fiscalia per considerar que podia constituir un delicte ja que es tractava d’un abocador incontrolat d’animals morts els quals es trobaven situats en una zona on hi baixen diverses torrenteres que desguassen al pantà de Susqueda.

En el moment de trametre un informe a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, queda paralitzada la via administrativa del procediment.

El dia 4 d’abril de 2002, els agents del cos dels Mossos d’Esquadra van descobrir un abocador incontrolat de residus i animals que ocupava una extensió de 15 metres d’amplada per 100 metres de longitud als voltants de la finca de Rajols, al terme municipal de Tavertet. En aquest abocador s’hi van trobar animals morts (porcs i vaques) així com deixalles de tota mena (envasos de medicaments, plàstics i esprais) amb la qual cosa es vulnerava la normativa vigent en matèria de residus i suposava un risc ambiental i sanitari.

 L’expedient que es va obrir per aquest cas va ser contra l’empresa RAMADERA COLLSACABRA SL, domiciliada a Manlleu, al considerar que havia infringit la normativa sobre residus, pel que fa a les obligacions dels productors i posseïdors dels residus de gestionar-los d’acord amb les prescripcions d’aquesta Llei. Aquests fets poden constituir les infraccions administratives qualificades com a greus per l’abandonament de residus i deixalles de qualsevol naturalesa i la constitució de dipòsits de residus no legalitzats i per l’incompliment de les condicions imposades en les llicències per l’exercici d’activitats ramaderes, respecte a la gestió d’animals morts. Les sancions per aquests delictes poden arribar fins als 60.101 €.

El propietari haurà d’assumir el cost de les actuacions de neteja de l’indret que van ascendir fins a una quantitat aproximada de 24.000€ . Per fer les feines de neteja es va haver de contractar una grua de grans dimensions ja que era de molt difícil accés i també personal especialitzat.