El Departament de Medi Ambient i Habitatge coordina un programa LIFE internacional per a la conservació del visó europeu

query_builder   14 abril 2004 17:46

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient i Habitatge coordina un programa LIFE internacional per a la conservació del visó europeu

Té l’objectiu de coordinar la xarxa europea de programes LIFE per a la conservació del visó europeu

El projecte LIFE Co-op per a la conservació del visó europeu que el Departament de Medi Ambient i Habitatge va sol·licitar a la Comissió Europea ha estat un dels sis programes aprovats a la darrera convocatòria de 2003 (LIFE 2003NAT/CP/E/000002). Aquest projecte té una durada de 24 mesos (2004 i 2005) i el pressupost totalés de 100.000 euros, totalment finançats per la Comissió Europea.

El programa LIFE Co-op és una variant del programa LIFE-Natura, impulsat per la Comissió Europea, que permet finançar projectes que tinguin com a objectiu assolir una cooperació i una connexió en xarxa eficaç entre projectes LIFE-Natura amb igual objectiu. Així, aquest programa té com a socis el Govern de la Rioja, la Junta de Castella i Lleó, la Diputació Foral d’Araba, el Ministeri de Medi Ambient i la Fundació Lutreola d’Estònia, i té el suport d’institucions involucrades en la conservació de l’espècie present a Estònia, Alemanya, Romania, República Txeca, Àustria, Rússia i Regne Unit.

El programa aprovat serà coordinat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i conté sis blocs d’accions a desenvolupar, relacionats amb:

1. Millora en la cria i el manteniment en captivitat de l’espècie: elaboració de protocols sobre com tractar aquests animals i investigacions aplicades sobre problemàtiques concretes, com, per exemple, la millora de la capacitat reproductora dels mascles, els problemes d’agressivitat, les malalties en captivitat i la seva solució, i també l’aplicació de noves tècniques als països de l’Europa de l’Est, etc.

2. Desenvolupament de protocols comuns relacionats amb projectes de reintroducció de l’espècie i seguiment de poblacions.

3. Aplicació d’un programa sanitari a escala europea.

4. Execució de projectes de cooperació entre investigadors de les poblacions orientals i occidentals de l’espècie: col·laborar en la realització de l’Estratègia de conservació de l’espècie a Rússia, establir una metodologia de censos a la població oriental de l’espècie i implantar un protocol de monitorització de la població present al delta del Danubi (Romania, Ucraïna i República de Moldàvia).

5. Activitats de divulgació comuna en relació amb les problemàtiques de l’espècie.

6. Coordinació entre els projectes LIFE actualment en funcionament amb el mateix objectiu.

El visó europeu

El visó europeu (Mustela lutreola) és, juntament amb el linx ibèric, el mamífer més amenaçat de tot el Paleàrtic (Euràsia al nord de l’Himàlaia, i el nord d’Àfrica). Malgrat ésser present arreu del continent europeu a començaments de segle, només resten poblacions, petites, d’aquest animal en algunes zones de Rússia, el delta del Danubi (Romania), el sud-oest francès i algunes petites zones de l’Estat espanyol. Actualment, la conca de l’Ebre inclou la part més important d’aquesta amenaçada espècie (principalment a Navarra, la Rioja, Araba i el nord de Burgos). En alguna zona d’Alemanya i d’Estònia hi ha programes pilots de reintroducció, encara amb resultats molt poc consistents.

En relació amb la conservació del visó europeu, es duen a terme ara a Europa 5 projectes LIFE-Natura cofinançats per la Unió Europea per a la seva conservació, impulsats pel Govern de la Rioja, la Junta de Castella i Lleó, la Diputació Foral d’Araba, la Fundació Lutreola d’Estònia i el Departament de Medi Ambient i Habitatge. En el cas de Catalunya, el projecte té com a objectiu principalment la creació del primer estoc de cria en captivitat de la forma occidental de l’espècie, al Pont de Suert (Alta Ribagorça). A més, participa en el programa de control de l’expansió del visó americà, la seva principal amenaça, també en el control i seguiment de les malalties que l’afecten, principalment de la malaltia Aleutiana dels visons i els programes de divulgació i sensibilització dels problemes de conservació de l’espècie.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge és beneficiari en el moment actual de tres projectes LIFE-Natura, amb finançament de la Comissió Europea, per a la conservació de tres espècies amenaçades: la nàiade, Margaritifera auricularia (LIFE 00/NAT/E/7328), que finalitza enguany, la gavina corsa (LIFE 02/NAT/E/8612), que s’acabarà a finals de 2006, i el visó europeu (LIFE 02/NAT/E/8604), que finalitzarà l’any 2006.