El Departament de Medi Ambient edita un manual per prevenir la contaminació en el sector de l'Adobament de la Pell

query_builder   15 juliol 2003 17:46

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient edita un manual per prevenir la contaminació en el sector de l'Adobament de la Pell

Avui l’ha presentat a Vic el conseller de Medi Ambient, Ramon EspadalerCatalunya té 87 empreses que es dediquen a la indústria de l’adobament de la Pell

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya a través del CEMA SA (Centre per a l’Empresa i el Medi Ambient), amb la col·laboració de la Unió d’Adobadors de Catalunya, ha editat un manual que té com a objectiu prevenir la contaminació en els processos industrials vinculats a l’adobament de la pell. A través d’aquest manual, es presenten alternatives mediambientals a fi de poder-les aplicar en el sector, amb l’objectiu de reduir i minimitzar la contaminació d’origen. Aquest manual l’ha presentat aquest vespre el conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, al Museu de l’Art de la Pell de Vic.

Aquest kit que porta per nom Prevenció de la Contaminació en el sector de l’Adobament de la pell està format per el manual en suport paper i en suport CD; unes fitxes on s’exposen casos pràctics realitzats per empreses del sector; un CD on es detalla com es fa una Diagnosi Ambiental d’Oportunitats de Minimització i un altre CD on es presenta el Disseny i aplicació d’un programa de bones pràctiques ambientals a la indústria. Tot aquest material forma part de la sèrie d’estudis sectorials que té altres títols editats com: Tractament de superfícies, Bones pràctiques ambientals en la producció de vi i cava, Prevenció de la contaminació en la producció d’oli d’oliva, Bones pràctiques en l’execució d’obres, Prevenció de la contaminació en la tintura, estampació i acabats tèxtils, Prevenció de la contaminació en la indústria làctica, Prevenció de la contaminació en el sector de les arts gràfiques.

En la preparació de tota la col·lecció, que es va iniciar l’any passat, hi ha intervingut reconeguts experts, el propi sector i les diferents unitats del Departament que, des de fa anys, treballen per impulsar les millores en la gestió mediambiental a les empreses.

El sector de l’adobament de la pell abasta un conjunt d’activitats de característiques diverses segons quina sigui la pell en brut a tractar i els usos als quals anirà destinada com són la confecció, el calçat, la marroquineria i la tapisseria. Aquesta diversitat resulta determinant a l’hora de formular recomanacions referides a la prevenció en origen de la contaminació, la gestió dels recursos emprats i l’optimització dels processos. Es tracta, en definitiva, de fabricar pells de més qualitat, tant en termes de producte com en termes de sistemes de producció que siguin més ecoficients.

L’adoberia és la part més rellevant de sector de la pell a Catalunya té una gran competitivitat en el mercat, fruit de la flexibilitat, adaptació i resposta de les petites i mitjanes empreses que constitueixen aquest sector. El 41% de les empreses que a Espanya es dediquen a la indústria de l’adobament són catalanes. Catalunya té 87 empreses amb un total de més de 3.000 treballadors.

En el manual presentat avui s’hi poden trobar de forma fàcil i esquemàtica, recomanacions i bones pràctiques que poden adquirir les empreses per la seva gestió ecològica i que poden ajudar a aquesta activitat industrial a ser més sostenible i valorada.

El sistema de gestió proposat en aquesta  publicació pretén disminuir l’impacte ambiental associat principalment en els següents vectors:

- Residus sòlids generats en la fase prèvia de l’adoberia (separació de pells, conservació) i en la fase de ribera (remull, descarnament, dividit)

- Reduir l’elevat consum d’aigua associat a les pràctiques d’adobament tradicional i control acurat de les aigües residuals

- Control de les emissions a l’atmosfera principalment en la fase d’acabats per controlar-ne les males olors i la contaminació atmosfèrica