Continuen les tasques de neteja al Fluvià i el seguiment de l'afectació al medi natural

query_builder   11 juny 2004 12:31

event_note Nota de premsa

Continuen les tasques de neteja al Fluvià i el seguiment de l'afectació al medi natural

L’Agència Catalana de l’Aigua confirma l’eficàcia de les barreres de contenció del fuel

Les tasques de neteja del fuel del riu Fluvià continuen portant-se a terme les 24 hores del dia des que es va tenir constància de l’episodi de contaminació. Fins a aquest matí, el còmput de material recollit ja és de 130 tones de mescla de fuel i aigua. També, i per la seva banda, els tècnics de la Direcció General del Medi Natural continuen fent el seguiment i el control de l’afectació de la flora i la fauna.

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua es confirma l’eficàcia de les barreres de contenció i que en cap cas hi ha hagut trencament de les mateixes.  És normal, però, que petites quantitats d’hidrocarburs dissoltes en l’aigua puguin provocar un lleuger olor aigües avall de l’abocament. Tot i això, l’ACA reitera que la concentració d’aquests hidrocarburs aromàtics policíclics (HPA) no sobrepassen els límits establerts, així com tampoc els límits d’aigües potables d’acord amb la Normativa 140/2003. Es resta a l’espera de rebre els resultats de les mostres preses durant el dia 10 de juny per veure com evoluciona l’alteració de la qualitat de l’aigua del Fluvià.

Membres del cos d’Agents Rurals i tècnics i inspectors de l’Agència Catalana de l’Aigua treballen avui tant a la primera barrera situada just abans de la confluència del Fluvià i el Ser com a la segona, situada al pla del Bisbe. En la primera barrera, tal com es va fer ahir, es treballa des de dins del riu arrossegant les galetes de fuel que van baixant, i conduint-les cap al marge esquerre on s’ubica un camió que succiona el fuel. Al pla del Bisbe, les tasques de neteja s’estan fet mitjançant barques per encerclar la taca i conduir-la cap a la vora per poder-hi accedir amb més facilitat i retirar el fuel.

Des del punt de vista d’afeccions a la fauna i la flora, l’impacte ha estat reduït, tot i que caldrà fer un seguiment i esperar a curt i mitjà termini per fer una valoració definitiva. Els tècnics de Medi Natural, a banda del seguiment diari que realitzen sobre el terreny, ja han preparat un pla d’actuació. Tan bon punt hagin finalitzat les tasques d’eliminació del fuel, començaran els programes de control de l’estat demogràfic i de la reproducció de la llúdriga, la ictiofauna, l’ornitofauna i els invertebrats, tots ells excel•lents bioindicadors. També es farà un seguiment dels nivells d’hidrocarburs en els peixos, aigües amunt i avall de la zona afectada. Si cal, es farà el trasllat d’exemplars de fauna a zones no afectades.

Ahir es van realitzar diferents mostrejos de les aigües superficials del riu Fluvià a Esponellà, Bàscara, Sant Miquel de Fluvià i l’Armentera. També s’han mostrejat les aigües subterrànies de pous de masos situats a la zona de l’abocament, i de pous d’aigües avall de la zona afectada. Els resultats de les primeres analítiques fetes a les aigües superficials mostren en algun cas molt concret una lleugera afecció, però tot i així compleixen els nivells d’aigües prepotables (aigües que només amb un tractament normal poden convertir-se en aptes per al seu ús). Quant a les analítiques de les aigües subterrànies, encara no se’n disposa dels resultats, i haurà de passar un temps per comprovar si hi ha hagut afecció i contaminació.