La campanya de participació per al nou Estatut entra a la presó de Brians

70 interns i internes de Brians participen en una xerrada-taller sobre el nou Estatut entra a la presó

query_builder   21 setembre 2004 16:36

event_note Nota de premsa

La campanya de participació per al nou Estatut entra a la presó de Brians

70 interns i internes de Brians participen en una xerrada-taller sobre el nou Estatut entra a la presó

Una setantena d’interns i internes de la presó de Brians van participar ahir en un taller-xerrada sobre el nou Estatut de Catalunya. A iniciativa d’un grup d’interns, la direcció del Centre Penitenciari i la Direcció General de Participació Ciutadana van organitzar una jornada de treball sobre la reforma del text estatutari, com les que s’han celebrat a una trentena de municipis de tot Catalunya.

L’acte va començar amb una xerrada del subdirector general de Foment de la Participació, Fernando Pindado, que va recordar als interns que són “ciutadans d’aquest país” i que la seva opinió “ha de ser tant important com la d’un altre”. Pindado va explicar als assistents què és l’Estatut, què recull i per què s’ha decidit reformar-lo i va convidar els interns a fer propostes perquè “funcioni millor la vida”.

 Després es va lliurar als assistents una carpeta amb informació sobre el procés de reforma i els qüestionaris sobre el nou Estatut que s’han repartit arreu del país dins la campanya de participació per a l’elaboració del nou text estatutari.

Els interns van expressar les seves reclamacions, moltes de les quals giraven entorn al règim penitenciari i les ajudes que reben un cop abandonen la presó.

Altres aportacions van ser la “no marginació de l’ètnia gitana”, “igualtat de tracte als immigrants”, “polítiques per promoure l’accés a ‘habitatge””, “millors pensions” o el “dret a vot per a tots els reclusos”. En aquest sentit, un dels interns va destacar que “és molt important per a nosaltres que se’ns pregunti. Mai no s’ha comptat amb nosaltres. Jo, per començar, no tinc ni dret a votar”. Una interna del centre va reclamar “que s’apliquin  mesures alternatives a la presó” i que “els indults es puguin decidir des de Catalunya”.

 El subdirector general de Foment de la Participació, Fernando Pindado, va valorar molt positivament la participació dels interns i va destacar una reclamació: millors polítiques socials. Pindado, que va recollir tots els qüestionaris omplerts pels interns, es va comprometre a elaborar un informe que se’ls retornarà i que també s’enviarà, juntament amb la resta d’aportacions ciutadanes, a la ponència parlamentària que elabora l’Estatut.

 La iniciativa de portar la campanya de participació a la presó de Brians va sorgir d’un grup d’interns, que van sol•licitar la presència del Bus de l’Estatut, que recorre Catalunya recollint les aportacions ciutadanes per al nou text estatutari. Com que la ruta del Bus de l’Estatut ja estava tancada, la Direcció General de Participació Ciutadana, responsable de la campanya de participació per a l’elaboració del nou Estatut, va proposar organitzar una xerrada-taller sobre el nou Estatut amb els interns interessats.

L’acte d’ahir, a més, s’emmarca en la setmana de la Mercè, patrona de les presons, en què s’organitzen actes culturals als centres penitenciaris.