L'anticoncepció d'emergència en la xarxa de salut de Catalunya

query_builder   8 setembre 2004 17:18

event_note Nota de premsa

L'anticoncepció d'emergència en la xarxa de salut de Catalunya

El Departament de Salut està portant a terme, de forma coordinada amb altres departaments, societats científiques i professionals, les actuacions preventives dirigides a evitar els embarassos no desitjats en dones joves. Bàsicament aquestes accions van orientades a l’educació afectiva i sexual a l’escola, a la possibilitat d’accedir a l’anticoncepció d’emergència i l’atenció activa als joves des de l’atenció primària.

Pel que fa a l’anticoncepció d’emergència, el proper dia 1 d’octubre es posa en marxa la primera de les tres fases del programa “L’anticoncepció d’emergència en la xarxa de salut de Catalunya”. Aquesta primera fase garantirà la disponibilitat del fàrmac Levonorgestrel als centres d’atenció continuada, als centres del Programa de salut sexual i reproductiva, i a les urgències hospitalàries. L’administració del fàrmac s’acompanya d’uns consells breus per evitar embarassos no desitjats, amb el suport informatiu adient i un preservatiu. Cada regió sanitària ha concretat els centres que distribuiran el tractament en aquesta primera fase.

A la segona fase, cap a finals del mes de novembre d’enguany, els tractaments estaran disponibles a tots els centres sanitaris de Catalunya, tant en els hospitalaris com als centres de salut.

Cal destacar-hi la col•laboració del Consell de Col•legis de Farmacèutics de Catalunya, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, de la Societat Catalana de Contracepció, de la Societat de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, de l’Associació Catalana de Llevadores, de l’Associació Catalana d’Infermeria i de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya. Es compta, també, amb el suport de la Secretaria General de Joventut.

En una tercera fase, els tractaments es trobaran disponibles -sense recepta- a les oficines de farmàcia, tot i que la seva implantació dependrà del resultat dels tràmits que el Departament de Salut ha iniciat amb el Ministeri de Sanitat i Consum. El Ministeri va aprovar, l’any 2001, el fàrmac Levonorgestrel com a mètode anticonceptiu d’emergència postcoital; però les condicions de l’autorització requereixen una recepta i no està finançat pel Sistema Nacional de Salut. Això vol dir que cal acudir a un centre mèdic per tal d’obtenir-ne la recepta i, en el moment de l’adquisició a la farmàcia, la pacient ha d’abonar el total del seu import.

El producte que es dispensarà, a partir del dia 1 d’octubre, va en una bossa tancada i conté un tractament (dos comprimits de Levonorgestrel de 0,75 mg cada un), un díptic informatiu per a la dona, un preservatiu com a element educatiu de cara a la prevenció d’infeccions de transmissió sexual i d’embarassos no desitjats, i una etiqueta adhesiva amb les dades per tal d’avaluar el programa.

El pressupost estimat d’aquest programa és de 500.000 euros a l’any, a càrrec dels pressupostos del Departament de Salut.

L’anticoncepció d’emergència és un tractament per evitar l’embaràs, després d’una relació sexual sense mètodes anticonceptius o en el cas de no haver-los utilitzat correctament. Cal prendre les pastilles al més aviat possible i abans de les 72 hores (3 dies) després de la relació sexual amb risc d’embaràs. El Levonorgestrel aconsegueix una reducció en la taxa d’embarassos d’un 95%, si s’administra en les primeres 24 hores; d’un 85% entre les 25 i les 48 hores; i d’un 58% si l’administració té lloc entre les 49 i les 72 hores següents al coit de risc.

Tant els centres de salut com el telèfon Sanitat Respon 902 111 444, atendran qualsevol consulta referent a dubtes sobre l’obtenció i la utilització d’aquest producte.

Dades epidemiològiques

Pel que fa a les dades epidemiològiques, a Catalunya s’ha produït un augment sostingut dels embarassos en dones menors de 18 anys, que ha passat de 787 embarassos, amb una taxa de 4,0 per mil dones de 14 a 17 anys (1990), a 1.232 embarassos, amb una taxa de 9,8  per mil dones (2003). La taxa s’ha duplicat en els últims 12 anys. Aquest augment ha anat acompanyat d’una disminució dels nascuts vius i d’un augment important del nombre d’avortaments, que ha passat del 33,3% dels embarassos (1990), al 62,7% (2003).

Cal tenir en compte també les situacions de repetició que es produeixen en aquestes edats: l’any 1990, el 3,8% dels avortaments es van fer en noies que ja s’havien sotmès a una interrupció, mentre que l’any 2003 en varen repetir el 6,5%.