Els consellers Marina Geli i Josep Maria Rañé han presentat un projecte empresarial innovador adreçat als pacients amb diabetis

Medical Guard Diabetes presenta un nou producte per millorar la qualitat de vida dels ciutadans que pateixen diabetis

query_builder   7 juliol 2004 19:16

event_note Nota de premsa

Els consellers Marina Geli i Josep Maria Rañé han presentat un projecte empresarial innovador adreçat als pacients amb diabetis

Medical Guard Diabetes presenta un nou producte per millorar la qualitat de vida dels ciutadans que pateixen diabetis

Aquest matí, la consellera de Salut, Marina Geli, i el conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, han presentat el projectes empresarial Medical Guard Diabetes, adreçat als ciutadans que pateixen aquesta malaltia. El nou projecte, liderat per l’empresa catalana Pulso Ediciones, compta també amb la participació de Vodafone, Menarini i Siemens. Els consellers han destacat del projecte el seu vessant innovador.

Medical Guard Diabetes és un sistema que permet incorporar al glucòmetre dels diabètics un dispositiu que transmet les dades recollides, a través d’un telèfon mòbil, a una base de dades segura. Aquesta base de dades es consultable, en temps real, per part del pacient, un infermer o el metge. El nou sistema evita al pacient haver de portar el registre manual de totes les seves medicions. Segons la consellera Geli "aquest projecte permetrà millorar la qualitat de vida dels ciutadans".

El projecte Medical Guard Diabetes ha rebut el recolzament del Departament de Treball i Indústria —a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM)— pel seu vessant innovador. La participació del CIDEM, que ha estat de 33.000 euros, forma part d’un programa per incentivar les pimes catalanes a establir acords de cooperació per millorar la seva capacitat competitiva.

Segons el Conseller Rañé, "en el marc d’un teixit empresarial constituït majoritàriament per empeses de petita dimensió, és important que les pimes uneixin forces per tal de poder augmentar la seva competitivitat". Les pimes a Catalunya suposen més del 90% del teixit empresarial català.

Rañé també ha destacat la "importància de la col•laboració entre empreses i administració pública a l’hora de desenvolupar projectes innovadors". En aquest sentit, el CIDEM, durant l’any 2003, ha finançat 14 projectes innovadors, amb un total de recursos de 96.000 euros.

Pacients amb diabetis

Els pacients amb diabetis han de seguir un control personal de la seva malaltia, en la majoria dels casos utilitzant un analitzador. Les dades que recull el pacient amb l’analitzador varien depenent del tipus de tractament que se segueix. Si es tracta de diabètics no insulinodependents les dades es recullen entre 4 i 11 vegades per setmana, mentre que si són pacients insulinodependents es fa entre 3 i 7 cops per dia. Posteriorment, i en les visites rutinàries que el pacient fa al seu metge, li mostrarà els resultats obtinguts.

El projecte Medical Guard va dirigit a l’automatització i la informatització de la recollida de dades per part del pacient per tal de facilitar, tant al pacient com al metge, la recollida i l’accés a la informació.

Diabetis mellitus

La diabetis mellitius és una malaltia crònica del metabolisme que precisa d’un elevat nivell d’autocura i control per part del pacient. Les persones afectades han de combinar l’alimentació, l’activitat física i la medicació per tal d’aconseguir un bon control de la malaltia.

Un control metabòlic estricte pot retardar tant l’aparició com la progressió de les complicacions tardanes derivades de la diabetis. En aquest sentit, l’autocontrol de la glucèmia capil•lar per part del propi pacient i des del seu domicili, contribueix a millorar el control metabòlic i afavoreix l’autoresponsabilització de la malaltia per part del pacient. A més, afegeix una rutina que es converteix en obligació perquè el pacient ha d’anotar acuradament les dates i les hores de cada medició amb el glucòmetre i posteriorment consultar les variacions amb el seu metge.