El dia 1 de desembre es commemora el dia mundial de la Sida, amb el lema: que m'escoltes?

query_builder   25 novembre 2004 12:30

event_note Nota de premsa

El dia 1 de desembre es commemora el dia mundial de la Sida, amb el lema: que m'escoltes?

L’1 de desembre és el Dia Mundial de la Sida. Aquesta diada va ser instaurada per l’OMS, l’any 1988, arran de la crida feta des de la Cimera Mundial de Ministres de Sanitat, a fi de sensibilitzar els diferents àmbits de la societat pel que fa a la infecció pel VIH/sida.

Aquest any, el lema escollit és: “Que m’escoltes?” i s’engloba en el tema general “Dones, noies, VIH i sida””, que pretén sensibilitzar dels diversos problemes que afecten les dones i, per tant, tota la societat, en relació amb el VIH i la sida. Això  es constata amb l’augment que hi ha en els darrers anys de dones infectades per aquestes patologies.

L’1 de desembre es considera un dia d’acció, a nivell mundial, que es caracteritza per la realització de milers d’esdeveniments diferents adreçats a: augmentar la conscienciació pública sobre la sida, expressar-hi la solidaritat per poder vèncer la incomprensió, desvetllar-hi la sensibilitat i les actituds acollidores, i promoure-hi la mobilització de recursos i les intervencions preventives. Cada cop el nombre de persones i organitzacions que hi participen és més nombrós, cosa que permet difondre a un públic, cada vegada més ampli, els missatges de prevenció.

                                                                                  El Departament de Salut, a través del Programa per a la Prevenció i l’Assistència de la Sida, col•labora en la commemoració del Dia Mundial amb la divulgació dels missatges del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/sida (ONUSIDA). També s’edita un comunicat conjunt, al qual s’adhereixen institucions, associacions de lluita contra la sida, entitats i mitjans de comunicació. El Programa per a la Prevenció i l’Assistència de la Sida del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va ser creat l’any 1987, amb els objectius de prevenir la propagació de la infecció pel VIH, facilitar que les persones infectades rebin una atenció medicosocial adequada i promoure una resposta social constructiva.

El Programa també hi col•labora donant suport tècnic i econòmic a les activitats que duen a terme les diferents organitzacions no governamentals d’ajut contra la sida; elabora i distribueix material divulgatiu editat específicament per a aquest dia (pins, calendaris, pòsters…). En els darrers anys, les sol•licituds han augmentat considerablement, atès que la participació per part de les diferents institucions i organitzacions cada cop és més àmplia.