El Departament de Sanitat realitza dos assaigs clínics amb heroïna i morfina

query_builder   21 abril 2004 11:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Sanitat realitza dos assaigs clínics amb heroïna i morfina

El Departament de Sanitat i Seguretat Social ha iniciat l’assaig clínic per valorar l’eficàcia de l’heroïna oral i la morfina oral a Catalunya.

La Agencia Española del Medicamento va autoritzar el Departament de Sanitat i Seguretat Social a iniciar dos estudis per al tractament amb heroïna i morfina a aquells pacients que hagin fracassat en els Programes de Manteniment amb Metadona.

Els estudis, coordinats per la Unitat de Drogodependències del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i que es portaran a terme a les Unitats de Drogodependències de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Mútua de Terrassa, permetran valorar l’eficàcia de la utilització de l’heroïna i la morfina oral en aquells pacients dependents d’heroïna que hagin fracassat en el Programa de Manteniment amb Metadona oral. (PMM).

El primer assaig clínic abastarà un total de 45 pacients, 15 dels quals seran tractats amb diacetilmorfina (heroïna) oral, 15 més amb morfina oral i els altres 15 amb metadona oral per tal de determinar les dosis necessàries d’aquestes substàncies per a l’estabilització del pacient.

L’estudi es porta a terme durant 10 dies, en règim d’ingrés, amb l’administració de dos dosis diàries en pacients que hagin fracassat en un PMM. Una vegada acabat l’estudi les persones que hagin participat podran optar a seguir un tractament de desintoxicació o entrar en un Programa de Manteniment amb Metadona.

Els primers pacients van ingressar el passat 22 de març i 6 d’abril a l’Hospital Mútua de Terrassa.

En el segon assaig clínic hi prendran part 90 persones, en règim ambulatori, a les quals s’administrarà igualment heroïna oral, morfina oral i metadona oral, en dues dosis diàries, durant un període no superior a tres mesos per a cada pacient.

Aquest estudi permetrà avaluar l’eficàcia d’aquestes substàncies en el tractament de manteniment de pacients dependents d’heroïna que hagin fracassat en dos PMM.

 Es tracta d’un estudi novedós i original que capta l’atenció científica internacional, ja que després d’haver treballat amb èxit en diferents països l’heroïna injectable per primera vegada es fa la proposta de convertir l’heroïna en un medicament normalitzat a partir d’estudis de la seva eficàcia per via oral.

Estudis amb heroïna injectable s’han realitzat a Suïssa, Holanda i actualment també a Andalusia i s’estan preparant a Canadà i Austràlia.