Desè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

query_builder   17 agost 2004 13:00

event_note Nota de premsa

Desè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

En les últimes hores no s’ha identificat cap cas més de pneumònia per Legionel.la pneumophila vinculat al brot. Per tant, fins el moment, el nombre d’afectats és de 22 persones (18 homes i 4 dones, d’entre 45 i 83 anys d’edat).

La majoria dels casos van començar a mostrar símptomes amb anterioritat al 3 d’agost, excepte els tres darrers detectats, que van iniciar simptomatologia entre el 9 i el 13 d’agost. Cal recordar que el brot epidèmic va ser declarat el dia 6 d’agost, i entre el 6 i el 7 d’agost es va identificar i realitzar la presa de mostres i la desinfecció preventiva de les torres detectades a la zona. Per tant, podrien encara aparèixer nous casos en els propers dies, donat que el període d’incubació és d’entre 2 i 10 dies.

Del total d’afectats, queden actualment ingressades 10 persones, presentant en general una evolució positiva.

ANÀLISI I ACTUACIONS

Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de vigilància ambiental de l’Ajuntament continuen portant a terme la investigació epidemiològica i ambiental per tal d’esbrinar la possible font d’infecció. Les mostres de les quatre torres de refrigeració identificades en les zones implicades de Vallcarca continuen en procés d’anàlisi.

INFORMACIÓ CIUTADANA

Cal insistir en el fet que els residents de l’àrea afectada no han de prendre cap tipus de mesura preventiva. També cal destacar que els ciutadans poden consumir l’aigua corrent de la xarxa amb total seguretat, i fer ús també amb tota seguretat dels aparells d’aire condicionat domèstic

Per qualsevol tipus d’informació addicional, els ciutadans poden trucar a Sanitat Respon (902.111.444), del Departament de Salut, i consultar la web de l’Agència de Salut Pública (www.aspb.es).

REUNIÓ AMB ELS VEÏNS

El Districte de Gràcia va organitzar ahir una reunió informativa amb els veïns de la zona. En la trobada van prendre part diferents associacions de veïns, responsables del Districte, i tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i del Consorci Sanitari de Barcelona

Aquest comunicat s’emet després de la coordinació mantinguda avui entre els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Clínica Delfos, de l’ Hospital Clínic, de l’Àrea bàsica de salut de Vallcarca, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i del Districte de Gràcia.