Cinquè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

query_builder   10 agost 2004 13:45

event_note Nota de premsa

Cinquè comunicat sobre el brot casos de legionella pneumophila

Aquest comunicat amplia els emesos els dies anteriors sobre el brot per Legionella pneumophila detectat a la ciutat de Barcelona.

CASOS

No s’ha detectat cap nou cas de pneumonia per Legionella pneumophila en les darreres hores. Per tant, es manté en 13 casos el total d’afectats (12 homes i una dona, entre 50 i 83 anys d’edat). Tots ells van iniciar els seu símptomes amb anterioritat al dia 3 d’agost, i per tant ja han passat sis dies sense inicis de casos nous.

En aquests moments 5 d’ells ja estan donats d’alta, i per tant es mantenen ingressades 8 persones. De les persones que es mantenen ingressades, tres es troben a la UCI. Dels ingressats a la UCI, només un ho està per causa directament relacionada amb la legionel•la.

ANÀLISI I ACTUACIONS

Es manté la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a una torre de refrigeració que pugui explicar la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) que cobreix de forma permanent Barcelona i el conjunt de Catalunya segueix activat.

Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de vigilància ambiental de l’Ajuntament estan portant a terme la investigació epidemiològica i ambiental per tal d’esbrinar la possible font d’infecció. Les mostres de les quatre torres de refrigeració identificades en les zones implicades de Vallcarca continuen en procés d’anàlisi. Com ja es va informar, ja es va procedir a efectuar en aquestes torres el tractament de xoc preventiu previst per aquests casos, amb desinfectants basats en clor, tal com preveu la normativa vigent.

Aquesta actuació de xoc es fa com a mesura preventiva en totes les torres que es detecten, sense esperar els resultats de les anàlisis, i, per tant, al marge de si finalment es confirma o no l’origen en alguna d’aquestes torres.

L’anàlisi de la corba epidèmica construïda amb la data d’inici de símptomes dels pacients mostra un perfil característic, que dóna informació rellevant més enllà de les dates d’ingrés o de diagnòstic dels pacients. Aquesta anàlisi mostra que tots els casos detectats fins ara van començar a mostrar símptomes entre el 20 de juliol i el 3 d’agost, per tant la situació epidemiològica demostra que el brot va a la baixa, tot i que no es descarta que en els propers dies apareguin més casos retrospectius.

INFORMACIÓ CIUTADANA

Cal insistir en el fet que no és necessari que els residents de l’àrea afectada prenguin cap tipus de mesura preventiva, donat que no han aparegut nous casos amb símptomes iniciats amb posterioritat al 3 d’agost, la qual cosa indica que la possible font es troba inactivada. Les autoritats municipals de la zona han estat puntualment informades.

Per qualsevol tipus d’informació addicional, els ciutadans poden trucar a Sanitat Respon (902.111.444), del Departament de Salut.

Aquest comunicat s’emet després de la coordinació mantinguda avui al Consorci Sanitari de Barcelona, en la que han participat els serveis implicats de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de la Clínica Delfos i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Si hi ha més informació rellevant s’emetrà un nou comunicat.