Activitats de la consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, en els 100 primers dies de govern

query_builder   5 abril 2004 17:00

event_note Nota de premsa

Activitats de la consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, en els 100 primers dies de govern

La consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, ha portat a terme al llarg dels 100 primers dies de Govern diverses activitats per tot el territori català amb l’objectiu de contactar personalment amb el sector sanitari a l’hora que ha donat a conèixer els projectes que des del Departament s’implementaran a mig i curt termini.

Entre les visites portades a terme cal destacar les efectuades a les diferents demarcacions per explicat les línies d’actuació del Departament de Sanitat. Durant aquest període també s’ha dut a terme una important presa de contacte amb representant, tant de l’àmbit sanitari com amb autoritats municipals.

Al llarg dels 100 dies cal destacar com a principal acció implementada pel Departament de Sanitat, el Pla de Xoc dels Centres de Salut que permetrà augmentar el nombre de professionals als centres d’atenció primària, reduint la pressió assistencial, i augmentant el temps de visita als pacients. Com a línies d’actuació a destacar s’inclou també el Pla de Xoc de llistes d’espera, el nou impuls que es donarà a les emergències i urgències i la posada en funcionament del nou Centre d’Investigació de Medicina Regenerativa.

IMPULS TERRITORIAL

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Lleida (14/01/04)

La consellera va visitar l’Ajuntament de Lleida, on es va reunir amb l’alcalde, Àngel Ros, i la Delegació Territorial de Sanitat a Lleida. Marina Geli va fer un recorregut per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova  on va visitar el pàrquing i les obres de l’accelerador línial, i l’Hospital de Santa Maria. A l’Aula Magna de la Facultat de Medicina va explicar els objectius de la Conselleria i del Govern de la Generalitat. Finalment, va anar a visitar el Centre d’Atenció Primària de l’Eixample.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Girona (21/01/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social va visitar l’Ajuntament de Girona on es va reunir amb la Delegada del Govern a Girona, Pia Bosch, i va visitar la Delegació Territorial de Sanitat a Girona on va mantenir una reunió amb el delegat, Ferran Cordón. Marina Geli també va visitar l’Hospital Doctor Josep Trueta, on va inaugurar el Laboratori de Recerca i la Unitat de Medicina Nuclear, i va visitar el servei d’urgències i el TAC d’alta resolució. A l’Escola Universitària d’Infermeria, la consellera de Sanitat va explicar els objectius de la Conselleria de Sanitat. Finalment, Marina Geli va visitar el Centre d’Atenció Primària Salt.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Terres de l’Ebre (06/02/04)

La consellera de Sanitat va visitar l’Ajuntament de Tortosa i es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Joan Sabaté. Marina Geli també va visitar la Delegació Territorial de Sanitat a Terres de l’Ebre i va mantenir una trobada amb el delegat, Ismael Roldán i amb el Comitè Directiu. La consellera de Sanitat va visitar l’Hospital Verge de la Cinta; l’Escola d’Infermeria on es va reunir amb el Comitè de Direcció, el Comitè d’Empresa i la Junta Clínica; el Centre d’Atenció Primària el Temple; la Delegació del Govern de Tortosa i l’Hospital de la Santa Creu.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a l’Ajuntament de Sabadell i al Parc Taulí (11/02/04)

La consellera Marina Geli va visitar l’Ajuntament de Sabadell  i es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Manuel Bustos. La consellera de Sanitat va visitar la Corporació Sanitària Parc Taulí on va mantenir una reunió amb representants de la Generalitat al Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí, el Consell de Direcció i el Comitè d’Empresa. També va visitar l’edifici Santa Fe i l’àrea d’urgències de l’hospital.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Viladecans, Gavà i Castelldefels (12/02/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, va visitar l’hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut on va fer un recorregut per les instal•lacions del centre i va assistir a una reunió de treball amb el Comitè de Direcció de l’Hospital i a una altra amb la Junta de Personal, amb la Junta Clínica, la Junta Facultativa i la Junta d’Infermeria del centre hospitalari.

A Gavà, acompanyada de l’alcalde de la ciutat, Dídac Pestaña, va visitar el Centre d’Atenció Primària Gavà-1 i va mantenir una reunió amb la Junta de Personal de l’Àmbit d’Atenció Primària Costa de Ponent.

A Castelldefels, Marina Geli, acompanyada de l’alcalde Antonio Padilla , va visitar el Centre d’Atenció Primària Castelldefels i les obres del nou Centre d’Atenció Primària Can Bou de Castelldefels.    

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Tarragona i Reus (13/02/04)

La consellera de Sanitat, Marina Geli, va visitar la Delegació Territorial de Sanitat a Tarragona on es va reunir amb el delegat de Sanitat a Tarragona, Josep M. Sabaté, i amb el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté. La consellera va visitar el Centre d’Atenció Primària Jaume I on va mantenir una reunió amb l’equip directiu del centre i l’Hospital Joan XXIII on va mantenir una reunió amb el comitè de direcció, la junta de personal, la junta clínica, la junta facultativa i la junta d’infermeria de l’hospital. Marina Geli va oferir una conferència a la Sala Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili.

A Reus, la consellera va visitar l’Hospital Sant Joan de Reus on es va reunir amb el comitè de direcció i va visitar les instal•lacions, i l’Institut Pere Mata on va portar a terme una reunió de treball.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Badalona (19/02/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, va visitar l’Ajuntament de Badalona on va mantenir una reunió amb l’alcaldessa de la ciutat, Maite Arqué, i la regidora de Sanitat, Roser Castillo. També va visitar l’Hospital Municipal de Badalona on va fer un recorregut pel Servei d’Urgències, la segona planta d’Hospitalització i les Consultes Externes; l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de l’Institut Català de la Salut (ICS), on va visitar el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre la Sida de Catalunya (CEESCAT), el Laboratori IrsiCaixa i el Servei d’Urgències, i l’Hospital de Neurorehabilitació - Institut Guttman.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Figueres i Palamós (20/02/04)

La consellera de Sanitat va visitar l’Ajuntament de Figueres on es va reunir amb l’alcalde, Joan Armangué. Marina Geli va visitar les obres del Centre d’Atenció Primària Alt Empordà de Figueres, que han consistit a augmentar el nombre de consultes de 17 a 27, distribuïdes en les tres plantes de l’edifici, i  l’Hospital de Figueres on va mantenir una trobada amb els membres de la Junta de Patronat i el Comitè d’Empresa de l’Hospital.

A Palamós, la consellera de Sanitat va fer un recorregut per l’Hospital de Palamós i es va reunir amb el Comitè Directiu del centre, el Comitè d’Empresa del CABE i el Comitè d’Empresa de la Fundació Hospital. També es va reunir amb la Junta del Col•legi Oficial de Metges de Girona a la seu del Col•legi de Metges.

- Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social l’Hospital de Sant Celoni (22/02/04)

La consellera Marina Geli va visitar l’Ajuntament de Sant Celoni, on es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Joan Castaño. Marina Geli va visitar l’Hospital Comarcal de Sant Celoni i els terrenys on s’ubicarà el nou Centre d’Atenció Primària. Més tard va assistir al Ball de Gitanes.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a l’Hospitalet (27/02/04)

Marina Geli va visitar l’Ajuntament de l’Hospitalet on va mantenir una trobada amb l’alcalde de la localitat, Celestino Corbacho, i amb el regidor, Vicente Muñoz. La consellera de Sanitat va visitar el Centre d’Atenció Primària Gornal on es va reunir amb l’equip directiu del centre i el CAP Florida on va mantenir una reunió amb els directors dels centres d’atenció primària de la ciutat.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Puigcerdà i reunió amb l’alcalde de la localitat, Joan Planella (28/02/04)

- Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Granollers i La Roca del Vallès (04/03/04)

La consellera de Sanitat va visitar l’Ajuntament de Granollers on es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Josep Mayoral, el primer tinent d’alcalde, Manel Balcells, i la regidora de Salut Pública, Serveis Socials i Gent Gran, entre d’altres, per tractar de temes sanitaris que afecten la ciutat.

Marina Geli, va visitar l’Hospital General de Granollers on va mantenir una reunió amb l’equip directiu del centre i el Patronat de la Fundació, i va visitar l’àrea de consultes externes, urgències i altres instal•lacions,  i el Centre d’Atenció Primària Dr. Vicenç Papaceit de la Roca del Vallès.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Mataró, Calella i Blanes (05/03/04)

La consellera va visitar l’Ajuntament de Mataró on es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Manuel Mas, i amb el regidor de Sanitat, Oriol J. Batista. Després va visitar l’Hospital de Mataró on va mantenir una trobada amb el Comitè de Direcció del centre, i va visitar la consulta de ludopatia, el servei d’urgències i la unitat de cirurgia sense ingrés.

A Calella, Marina Geli, va visitar l’àrea d’urgències i les consultes externes de l’Hospital de Calella i es va reunir amb el Comitè de Direcció, els representants del Consell Rector de la Corporació Sanitària del Maresme i La Selva i el Comitè d’Empresa, i el Centre d’Atenció Primària de Calella.

A Blanes, la consellera de Sanitat va visitar l’àrea d’urgències, les consultes externes i la unitat d’hospitalització de l’Hospital Comarcal de La Selva.

-Visita de la consellera de Sanitat i Seguretat Social a Terrassa (17/03/04)

La consellera de Sanitat va visitar l’Ajuntament de Terrassa on es va reunir amb l’alcalde de la localitat, Pere Navarro. Marina Geli va visitar les instal•lacions de la Mútua de Terrassa i va mantenir una trobada amb l’equip directiu, els caps del servei mèdic, els caps dels centres d’atenció primària i el comitè d’empresa i el Consorci Sanitari de Terrassa on es va reunir amb l’equip directiu, l’equip facultatiu i el comitè d’empresa del centre. Després la consellera Marina Geli també va mantenir una reunió amb els alcaldes.

RELACIONS AMB EL MINISTERI DE SANITAT

-Entrevista amb la Ministra de Sanitat i Consum, Ana M, Pastor, el 8 de gener de 2004

-Reunió i Declaració institucional (23/01/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social de Catalunya, Marina Geli, i els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes d’Astúries, Rafael Sariego; Aragó, Alberto Larraz; Cantàbria, Rosario Quintana; Extremadura, Guillermo Fernández; Castella-la-Manxa, Fernando Lamata;  i Andalusia, Francisco Vallejo van signar el 23 de febrer una declaració a favor de la investigació amb cèl•lules mare.

La declaració signada manifesta que les CC.AA signants adquireixen el compromís de  donar suport i impulsar el desenvolupament de xarxes d’investigació de cèl•lules mare i que treballaran en el desenvolupament d’un conveni de col•laboració que impulsi aquesta recerca biomèdica. Així mateix, manifesten la seva repulsa al recurs interposat pel govern Central per tal d’impedir la recerca amb cèl•lules mare embrionàries a Andalusia.

-Reunió conjunta Madrid (16/02/04)

Els consellers de Sanitat d’Andalusia, Astúries, Aragó, Cantàbria, Extremadura, Castella-la Manxa, Catalunya i  País Basc van mantenir el dilluns 16 de febrer, una reunió a Madrid en la que es va analitzar la situació originada  pels reiterats incompliments del Ministeri de Sanitat i Consum en matèria de finançament i coordinació institucional, així com les mesures que podrien aplicar per fer front a aquesta actitut. En concret, aquestes comunitats van denunciar la política ministerial en matèria de finançament i despesa farmacèutica, així com la negativa del Ministeri de Treball i Afers Socials al pagament de les quantitats que correspondrien a les comunitats autònomes en concepte de gestió d’Incapacitat Temporal.

-Reunió Conjunta a Madrid (22/03/04)

Marina Geli es va reunir a Madrid amb els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes socialistes d’Andalusia, Astúries, Aragó, Cantàbria, Extremadura, Castella-la Manxa i del País Basc.

-Signatura del Conveni marc de col•laboració científica per a la constitució del Centre d’Investigació de Medicina Regenerativa de Barcelona (26/03/04)

El Conveni marc de col•laboració científica entre el Centre Nacional de Trasplantaments i Medicina Regenerativa i el Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya permetrà la constitució del Centre d’Investigació en Medicina Regenerativa de Barcelona (CIMRB).

El CIMRB constarà d’un Banc de línies cel•lulars i un Centre d’investigació en cèl•lules mare humanes i les seves aplicacions. Treballarà tant amb la xarxa de bancs de preembrions humans congelats com amb les universitats, hospitals i centres públics i privats d’investigació.

PLA DE XOC DE LLISTES D’ESPERA (05/02/04)

- Eliminar els tres mesos d’espera tècnica que anteriorment no estaven inclosos com a temps real d’espera del pacient.

- El pacients rebran un certificat d’estar inclosos en llista d’espera quirúrgica.

- Incrementar el nombre de professionals i de sessions quirúrgiques.

- Introducció de criteris de valoració clínics i socials per aquelles patologies que ho requereixin.

- S’inclouran dues noves patologies monitorades:

o Quist pilonidal (Quist sacre)

o Hal•lux Valgus (Galindons)

Dues de les patologies incloses dins els 14 procediments quirúrgics seran                monitorades a part:

o Septoplàstia (reparació del tabic nasal)

o Vasectomia

Pel que fa a la pròtesi de genoll:

- Creació d’un registre unificat d’adequació de la indicació de la pròtesi de genoll tenint en compte aspectes clínics i socials

- Fer un control periòdic dels pacients en llista d’espera a fi de reduir o pal•liar els problemes invalidants.

-  Creació d’unitats monogràfiques als hospitals:

o Hospital Universitari de la Vall d’Hebron

o Hospital Clínic de Barcelona

o Hospital del Mar

PLA DE XOC DELS CENTRES DE SALUT (23/03/04)

La consellera Marina Geli va presentar, el passat 23 de març a la Comissió de Política Social del Parlament de Catalunya, el Pla de Xoc dels Centres de Salut. El Departament de Sanitat i Seguretat Social incrementarà, durant els propers mesos, el nombre de professionals en 132 equips d’atenció primària, és a dir, en un 38% dels equips d’atenció primària de Catalunya (346 en total).

Amb aquest Pla de Xoc s’aconseguirà millorar el funcionament dels Centres de Salut, ja que es tendirà a reduir la pressió assistencial fins a arribar a un òptim de 1.500 habitants per metge de capçalera i infermeres; s’aconseguirà que les visites tinguin un temps suficient (deu minuts de mitjana); s’atorgarà un paper rellevant a la infermeria i als auxiliars d’infermeria; s’avançarà en un model sanitari i social d’atenció a domicili i es contribuirà a que els serveis d’urgència dels hospitals de referència no es vegin col•lapsats per patologies banals.

NOU IMPULS A LES EMERGÈNCIES I URGÈNCIES (25/02/04)

L’objectiu de la fusió dels consells d’administració de les dues empreses públiques de transport sanitari que operen a Catalunya és crear una única empresa que es responsabilitzarà de la planificació, el finançament i la gestió de les emergències en tot el territori català. El DSSS pretén separar el transport sanitari programat de l’urgent. En el nou organisme també hi serà representat el Departament d’Interior

CONVENIS

-Signatura de l’acord de constitució del nou Consorci Sanitari de Mollet del Vallès (09/03/04)

El Consorci durà a terme la construcció, equipament i posada en funcionament d’un nou centre hospitalari al municipi de Mollet del Vallès, de conformitat amb les previsions que estableixi el seu pla funcional un cop aprovat pel consell rector del nou consorci i pel Departament de Sanitat i Seguretat Social, a través del Servei Català de la Salut. El nou hospital s’ubicarà en els terrenys cedits gratuïtament per l’Ajuntament de Mollet del Vallès.

-Signatura d’un conveni amb la Fundació La Caixa per crear nou ciberaules hospitalàries a Catalunya (24/03/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, i el president de la Fundació “la Caixa”, Josep Vilarasau Salat, van signar el 24 de març un conveni per instal•lar  nou ciberaules hospitalàries.

Les ciberaules són uns espais sociosanitaris dins dels hospitals pensats per minimitzar l’impacte que representa per als nens i nenes malalts i les seves famílies l’estada en un hospital. L’objectiu que persegueix la Fundació “la Caixa” amb les seves ciberaules és que aquestes siguin uns espais oberts on els menors hospitalitzats es relacionin entre ells i amb els seus familiars en un entorn d’oci i comunicació; una finestra a l’exterior que ajudi el nen i les persones que l’acompanyen a trencar l’aïllament que comporta l’hospitalització.

ALTRES

-Inauguració del CAP Moisès Broggi de l’Escala (21/02/04)

La consellera de Sanitat i Seguretat Social, Marina Geli, va inaugurar el Centre d’Atenció Primària (CAP) Doctor Moisès Broggi de l’Escala, a la comarca de l’Alt Empordà.

El nou CAP, que va entrar en funcionament el passat 16 de febrer, és el CAP de referència de l’ABS de l’Escala que inclou els municipis de l’Escala, Albons, l’Armentera, Bellcaire d’Empordà, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat i Vilamacolum i atén una població censada d’11.619 persones.

- Nou calendari de vacunacions (01/03/04)

El dia 1 de març va  entrar en vigor el Decret 183/2004, de 17 de febrer, pel qual s’estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques. El principal canvi del nou calendari de vacunacions és la substitució de la vacuna antipoliomielítica oral trivalent (VPO) per la vacuna antipoliomielítica inactivada (VPI). Per tal de facilitar el canvi s’utilitzarà la vacuna combinada pentavalent (DTPa, Hib, VPI) en les dosis dels 2, 4, 6 i 18 mesos i la VPI aïllada en la cinquena dosi.

- Designació dels nous representants de la Generalitat a l’Hospital de la Santa Creu  i de Sant Pau per a donar-li un nou impuls (25/03/04)

El Departament de Sanitat va nomenar com a representants de la Generalitat als òrgans de govern de la MIA i al Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària al director del Servei Català de la Salut, Carles Manté, i al secretari general del Departament de Sanitat i Seguretat Social, David Vegara.

Han estat nomenats com a representants de la Generalitat en la Molt Il•lustre Administració, Patronat de la Fundació privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau el senyor Carles Manté i el senyor Ricard Gutiérrez, en substitució del senyor Eduard Rius i del senyor Enric Mangas.

Han estat nomenats patrons en representació de la Generalitat el senyor David Vegara, el senyor Carles Manté i el senyor Ricard Gutiérrez, en substitució del senyor Eduard Rius, el senyor Enric Mangas i el senyor Miquel Argenté

-Inauguració del CAP Nord Sabadell (01/03/04)

Aquest centre forma part de l’Àrea Bàsica de Salut Sabadell 3B i es va posar en funcionament el passat dia 22 març. El CAP Nord disposa de 24 consultes, 4 boxes d’extraccions, servei d’admissions, arxius, sala de treball administratiu, aula d’educació sanitària, a més dels espais del personal.

L’Equip d’Atenció Primària està format per 8 metges de medicina general, 3 pediatres, 1 odontòleg,  1 llevadora, 9 diplomats d’infermeria  i 9 administratius, que ofereixen els serveis de medicina general, pediatria, infermeria, odontologia, serveis d’admissions i programa d’atenció la dona.