Pasqual Maragall aposta per una presència internacional de Catalunya sostinguda i potent per poder explicar-se i proposar

query_builder   25 gener 2004 00:00

event_note Nota de premsa

Pasqual Maragall aposta per una presència internacional de Catalunya sostinguda i potent per poder explicar-se i proposar

25-1-2004

El mandatari català defensa a Davos un paper més actiu de Catalunya a la mediterrània

Pasqual Maragall aposta per una presència internacional de Catalunya sostinguda i potent per poder explicar-se i proposar

“Catalunya ha d’estar present al món, però no solament per dir que existim, sinó per explicar-se i proposar, i en aquest sentit nosaltres tenim tres escenaris importants: un, que és el món, un altre Europa i un tercer, més específic, que és la mediterrània, que és el nostre entorn” – ha dit als periodistes el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, des de Davos, un cop ha finalitzat la seva darrera intervenció al World Economic Forum.

 “Jo crec –ha continuat explicant- que aquestes sessions i aquests contactes internacionals els hem de mantenir i, fins i tot, incrementar en la idea de que Catalunya no vol només donar-se a conèixer, sinó que també vol proposar”. Pel president, això s’ha de fer ”per descomptat en el àmbit que és del nostre interès, la mediterrània” i en aquest sentit, ha apuntat que “a Davos hem pogut participar en el dibuix del que serà aquesta regió. Nosaltres hem jugat a favor de l’ampliació i la integració de Turquia.” I en aquest punt ha destacat la importància de la presència del primer ministre turc a les sessions del World Economic Forum.

“Sense un Orient Mitjà i un Pròxim Orient pacificats, amb l’ajut de Turquia i l’ajut de tots, i un diàleg entre àrabs i israelians més aprofundit, com el que s’ha produït aquest matí, no hi haurà un entorn favorable. La mediterrània –ha afegit- ha de tornar a ser un escenari important al món i, en això, Catalunya ja està enormement implicada i seguirem per aquest camí. Per descomptat, és important que la mediterrània sigui un marc pacífic i un escenari de pau, però també –ha reclamat- és important que sigui el centre d’un diàleg internacional i això és el que serà el Forum Universal de les Cultures”. Maragall ha explicat que moltes de les persones que ha vist a Davos assistiran al Forum de Barcelona i, segons ell, “aquí el rol de Catalunya a la mediterrània es podrà incrementar i propulsar”.

En relació al títol del World Economic Forum, que enguany versa sobre la seguretat i prosperitat, el president ha afirmat que “el diàleg que s’estableix a Davos és un diàleg lliure entre empresaris i polítics i, jo crec –ha afegit- que la conclusió a la que es va arribant és que, sense una major entesa i un diàleg més aprofundit, és molt difícil que hi hagi seguretat. La seguretat –ha continuat- es veu com una condició per a la prosperitat econòmica i, aquest és l’ordre de prioritats que es produeix a Davos. Primer, entesa solució de la pobresa i diàleg entre les cultures; segon, seguretat,  i tercer, prosperitat. Aquest és l’ordre lògic de les coses” –ha sentenciat.

Aposta per una “presència més sostinguda i potent de Catalunya” als àmbits internacionals com la Unió Europea

El president de la Generalitat ha insistit també en la idea de que cal que Catalunya estigui present en altres àmbits internacionals com la Unió Europea. ”Ara ve –ha dit- la renovació del Comitè de les Regions, aquest és un organisme que no s’ha de menysprear. És evident que moltes coses estant començant, i una de elles és la revisió del paper de les autonomies, i concretament de les nacionalitats històriques d’Espanya a fora, concretament a la Unió Europea. Nosaltres –ha finalitzat- som partidaris d’una presència més sostinguda més important i més potent i la tindrem”.